Huvudmeny
Eva Holfve och Ingrid Persson.

Mönsterverket - från idé till företag

– Redan under examensarbetet pratade vi om att ta våra idéer vidare och skapa ett företag. När Drivhuset dessutom kontaktade oss tog vi modet till oss att våga satsa. Med deras hjälp fyllde vi i alla papper och ansökte om f-skattesedel, säger Eva Holfve. 

Mönstrade kuddar.Eva Holfve och Ingrid Persson berättar entusiastiskt om hur Mönsterverket en gång startade. Hur de vågade ta steget och tolka textildesign på sitt eget sätt.

– Självklart är mönster en central del, men för oss blir de snarare ett verktyg i en process. Oavsett om vi skapar rumsliga miljöer eller annan design.

Mönsterverket hjälper företag och organisationer att förbättra sina varumärken genom rumsliga miljöer och unika mönster.

– Kunden kanske vill bygga ett showroom eller vara med på en mässa. Det är där vi kan komma in i bilden. Ofta har de en logga och färguppsättning som de redan jobbar med i sin marknadsföring. Vi utgår från de förutsättningarna och gör sedan en utveckling som känns bra för båda parter.

Eva Holfve och Ingrid Persson
Född år: 1982 respektive 1985
Tidigare utbildning: Eva Holfve studerade Hantverk och Design på Nääs Fabriker. Ingrid Persson läste konst och design på Österlenskolan. Båda har dessutom gått textil inriktning på Stenebyskolan.
Arbete: Mönsterverket
Råd: Ta för dig under utbildningen, och försök att våga utmana och spränga gränser!

Sedan starten har det blivit en mängd spännande samarbeten. Bland annat Textilhögskolans monter som togs fram inför en mässa i Milano.Trots att båda två är relativt nyutexaminerade känns studietiden på Textilhögskolan ganska avlägsen. Eva Holfve reflekterar:

– De ämneskunskaper vi fick under utbildningen använder jag dagligen. Det är en enorm trygghet att ha med sig dem ut i arbetslivet. Textildesignutbildningen var en väldigt bra grund för mig. Förhoppningsvis kommer jag även studera en masterutbildning framigenom, kanske inom inredningsdesign för att få en ökad fördjupning. 

Visionen är att Mönsterverket ska växa och skaffa fler samarbeten över gränserna. Målet är att komma in tidigt i designprocessen och ta fram koncept tillsammans med möbeldesigners och arkitekter. Mönsterverket vill förändra tankesättet kring textildesign - det är mer än det snygga tyget som läggs till i slutet. 

Text: Maria von Wachenfeldt

2013-02