Huvudmeny
Plastkasse med texten "Här går jag med en av mina 944 276 böcker. Biblioteket är mitt."

2017-06-22 12:02

Akademichefens sommarhälsning


Ännu ett läsår till ända, och jag vill passa på att tacka er alla för ett bra utfört arbete. Nu väntar en lång och härlig sommar, då vi förhoppningsvis kan förkovra oss i sådant som får oss att slappna av.

Vårens medarbetarundersökning gav oss nyligen, bland annat, det mindre roliga men tyvärr inte så förvånande resultatet att många inom vår akademi, och högskolan överlag, känner sig stressade i sitt arbete och upplever sig ha en alltför tung arbetsbörda. I akademins ledningsråd har vi redan börjat diskutera insatser för att skapa en arbetsmiljö där vi alla kan känna att vi har en rimlig och hållbar arbetstakt och -börda. Ett enormt viktigt arbete som väntar under kommande läsår och framgent.

 Att jobba effektivt och intensivt är inte detsamma som att jobba för mycket. Och att jobba intensivt kräver också sin vila. På jobbet i form av en avkopplande lunchpromenad, fika med arbetskamraterna, ett intensivt och befriande lunchpass i gymmet. Och efter jobbet. Läsning är ett sätt att hämta kraft, ja till och med att förlänga livet, det är nu vetenskapligt bevisat (läs artikel i DN).

I Norge läser man påskekrim och på Island släpps böcker från förlagen inför julen i något som kan översättas som julboksfloden. I Sverige har många bibliotek under de senaste åren engagerat sig i något som kallas Sommarboken; en läsfrämjande satsning för barn, med lästräffar och boktips under sommarlovet.

Vad som står tydligt från dessa valda nordiska exempel är att läsning är något vi gärna ägnar oss åt under ledigheter. Vi är inte så få som säger just det, ofta längtansfullt, att i sommar, DÅ ska jag läsa.

Som lärare och forskare läser man nästan jämt. Studentuppsatser, vetenskapliga artiklar, rapporter, egna och andras textmanus. Orken under läsåret att fördjupa sig i skönlitterära texter och låta sig förflyttas till en annan, litterär, värld, är liten. Men kanske skulle man behöva det. Ungefär som att motion inte bara är något man behöver under tider då man är utvilad och pigg, utan kanske just när man är som tröttast. Att släppa tankarna på jobbet, lägga undan datorn och ta upp den där romanen istället när man kommer hem.

Ett första tips är att skaffa fler lånekort. På sommarställets närmaste ort, på biblioteket nära svärföräldrarna, på orten intill campingen. Vilka tillgångar! Alla dessa böcker. Förförande romaner men också förklarande facklitteratur, förstås. Och i Sverige är alla dessa biblioteksböcker våra; mina och dina. Vår gemensamma tillgång. En kulturens motsvarighet till naturens allemansrätt. Utnyttja dem båda i sommar, så ses vi mentalt utvilade och inspirerade till hösten, för fortsatt gemensamt arbete i en mer lagom arbetstakt!

Önskar er alla en skön och vilsam sommar!

Ann-Sofie Axelsson, akademichef 

Text och bild: Ann-Sofie Axelsson