Huvudmeny

2017-06-05 08:34

Student i dag – sjuksköterska i morgon


Efter tre års studier tog sjuksköterskestudenterna vid Högskolan i Borås klivet rakt ut i arbetslivet. Det firades med examenshögtid i Gustav Adolfs kyrka fredagen den 2 juni.

Laleh strömmar ur högtalarna: ”Vi ska ta över världen”. Samtidigt lämnar 77 nybakade sjuksköterskor kyrkan. Passande, eftersom känslan av oövervinnerlighet har spridit sig under högtiden som samlat nära och kära, och som lockat till jubel och skratt.

– Det känns helt underbart att studierna är över. Det har varit up’s and down’s men vi har lärt oss massor. Gemenskapen är det som jag kommer sakna mest, säger Pontuz Fritzson som redan har påbörjat sin anställning på akutmottagnigen vid Södra Älvsborgs sjukhus. 

Han är inte ensam. Ulricehamnsbördiga Emilia Fridäng flyttar till kärleken i Västerås för att arbeta på lung- och reumatologiavdelningen vid Västmanlands sjukhus. Hon vittnar om att alla i klassen har fått anställning.

– De flesta börjar på en gång, men några få har lyxen att få sommaren ledig innan det är dags.

Humor och stolthet

Under examenshögtiden bjöds det på tal och sång, utdelning av sjuksköterskebroscher och stipendier. Studenternas tal hölls av Alexandra Frändeby och Kajsa Andrén som glada i hågen sammanfattade den gemensamma nämnaren hos samtliga avgångsstudenter – varpå de möttes av applåder och visslingar.

– Det som verkligen förenar oss är viljan att hjälpa andra och det är med stolthet som vi nu kan titulera oss sjuksköterskor!

Uppsatser premierades

Eva-Britt Würstenhagen, studierektor för verksamhetsförlagd utbildning vid Södra Älvsborg sjukhus, delade ut stipendium för bästa uppsatser. Sofia Sindsjö och Anna-Karin Wallmyr prisades för kandidatuppsatsen ”Hur patienter upplever att läsa sin egen patientjournal: Ett verktyg till ökad delaktighet eller risk för missförstånd och oro?” Linda Johansson och Gunnel Pedersen prisades för magisteruppsatsen ”Drömmen hade varit att ha ett hälsosamtal varje år…. En intervjustudie om skolsköterskans hälsobefrämjande arbete”.

Text och bild: Rebecca Lindholm