Huvudmeny

2017-12-18 13:00

Video om ålderism gör viral succé


En viral succé är Karin Josefssons film om ålderism. Videon som ligger på högskolans facebook sida där Märta, 95 år, förklarar att hon vill kallas Märta och inget annat har i skrivande stund dynamiskt nått ut till 42 000 personer. Den har över 36 000 visningar, gillats av drygt 1300 personer och kanske mest intressant utifrån aktiv spridnings- och interaktionsseffekt att den har delats nästan 400 gånger, vilket gör videon till ett av de mest uppmärksammade inläggen någonsin på högskolans facebook sida.

Hur kommer det sig? Vi frågar Karin själv, docent och forskningsledare för äldreforskning.
– Frågan berör och på det sätt Märta lägger fram orden skapar det känslor och reaktioner hos oss. Det är hög tid att synliggöra ålderism och dags att ta itu med det. Att det handlar om oss själva är nog vad vi känner när vi lyssnar på Märta.

Karin Josefsson

Vad är ålderism?
– Det är att bli kränkt, särbehandlad på grund av ålder, jämför det med rasism och sexism. Ålderism är också att negativa uttalanden och åsikter är accepterade på ett helt annat sätt om de är riktade mot de äldre - än om de vore riktade mot andra grupper. Ålderism är kanske den mest accepterade formen av fördom som existerar i dag, och den form av diskriminering som det tas lättast på.


Vad kan vi göra åt det?
– Vi bör reflektera över vad vi själva kallar äldre människor och vad vi, i vårt fall, för vidare till studenter. Och att ställa oss frågan: hur önskar jag att bli bemött? Befolkningen i Sverige består av många äldre människor som blir fler och fler, de bör tas på allvar och som förtjänar samma respekt som alla andra.

Hur märker du att videon har så stor spridning?
– Jag märker det bland mina kollegor och bekanta som hör av sig eller kommer fram och säger ungefär: ”vilken viktig film” och alla har något de vill ge uttryck för efter att ha tittat på den. Andra högskolor har skrivit att de ska använda filmen i deras undervisning. Sedan har en del media hört av sig och jag har bland annat blivit intervjuad i tidskriften Vårdfokus och jag ska skriva en debattartikel i ämnet till en nationell vårdtidning, så det har uppmärksammats.

Vad blir nästa steg?
– Jag kommer fortsätta att driva frågan om ålderism och peka på forskning som visar på saker som måste förbättras. Forskning visar också att ungefär 75 000 äldre människor i Sverige svälter årligen i kommunens äldreomsorg och ungefär 40 riskerar att dö dagligen. Tidigare dog i snitt tre äldre människor dagligen på grund av fallolyckor. I dag har den siffran ökat till fyra. Vad jag kan se görs inte mycket för att förändra situationen. Jag är övertygad om att om det vore barn skulle det åtgärdas. Om detta måste vi berätta. Jag håller bl. a på att skriva en debattartikel till dagspress, som jag hoppas få publicerad.

Se filmen på Högskolans facebook:

Fotnot: För att sprida inlägget ytterligare har högskolan valt att marknadsföra videon på facebook, del av tiden, för att så många som möjligt skulle kunna få ta del av innehållet.
Det faktiska antalet som nåtts av inlägget är ännu högre än det som anges i ingressen.

Text & foto: Henrik Grönberg
Foto/Video: Filip Asphäll