Huvudmeny
Forskarcafé

2016-09-22 16:00

”Äldre i populärkulturen” drog rekordpublik


När etnologen Karin Lövgren gästade Forskarcafé i tisdags drog hennes föredrag ”Är 70 det nya 50?: Kulturella föreställningar om åldrande i populärkultur” en rekordstor publik på närmare 150 personer till caféet på The Kårner i Borås.

Karin Lövgren, som är verksam vid Högskolan i Gävle, studerar bilder av äldre i olika medier för att ”få syn på samhällsförändringar och hur samtiden bearbetar och förhåller sig till dessa”. Hon lockade fram skratt med exempel från modereklam, Melodifestivalen och ett klipp om Ica-Stig. Det senare användes bland annat för att illustrera skillnader mellan hur äldre män respektive äldre kvinnor gestaltas i den kommersiella offentligheten. Lövgren visade att bilden av äldre i populärkulturen är komplex med både positivt och negativt laddade budskap.

– Forskarcafé är ett skyltfönster för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. I en instrumentalistisk tidsålder är det särskilt viktigt att skapa utrymme för möten mellan allmänheten och företrädare för humaniora i bred bemärkelse. Det säger universitetslektor Johan Sundeen som är värd vid caféaftnarna.

Möten över ämnesgränserna

Vid varje café medverkar en forskare från Högskolan i Borås som för en kortare diskussion med kvällens inbjudna talare.

– En viktig poäng med denna ordning är att få till stånd möten över ämnesgränserna.

Tisdagens kommentator var Maria Nyström, professor i vårdvetenskap, som bland annat framhöll att det behövs ökad forskning om sjukdomar som drabbar många äldre kvinnor. Hon frågade Karin Lövgren huruvida det finns kulturer som har en mera positiv syn på äldre än den som är gängse i Sverige. Lövgren framhöll att man ofta pekar på Spaniens, Italiens och Frankrikes positiva exempel, men tillade att hon i samtal med forskarkolleger från dessa sydeuropeiska nationer inte fått den bilden bekräftad. Åldersdiskriminering förekommer även söder om Alperna.


Välkommen på Forskarcafé!

Nästa Forskarcafé arrangeras tisdagen 18 oktober. Då gästar professor Ola Sigurdson, Göteborgs universitet, The Kårner och föreläser om ”Existentiell hälsa”.

Forskarcafé arrangeras av Högskolan i Borås, Folkuniversitetet och Studentkåren i Borås en tisdag i varje månad på The Kårner (Yxhammarsgatan).

Läs mer och se hela höstens program

Text: Ida Borenstein och Johan Sundeen
Foto: Martin Hellström
Illustration: Maj Persson