Huvudmeny
Thomas Södergren

2017-11-27 13:49

Han har följt högskolan sedan starten


Thomas Södergren började arbeta på dåvarande Bibliotekshögskolan 1973, sedan dess har han haft många olika arbetsuppgifter och har varit med under hela högskolans utveckling.

När Thomas började 1973 arbetade han som tryckare, då fanns det ett helt tryckeri till förfogande. Men mycket har hänt sedan dess.

– På den tiden tryckte vi allting själva. Det var många kompendier som skulle trycktes upp. Men då var vi också sju personer som arbetade i vaktmästeriet och tryckeriet, och sammanlagt var vi cirka 40-50 personer på Bibliotekshögskolan (BHS). Så alla kände alla, vilket är en stor skillnad mot idag.

Thomas har haft många olika arbetsuppgifter genom åren och har varit med under hela högskolans utveckling.

– Efter det att högskolan grundades 1977 började jag arbeta mer med video och datateknik och vi servade bland annat Avdelningen för enstaka kurser som fanns då. Jag åkte också runt i Sverige med lärare och filmade olika biblioteksprofiler och gjorde intervjuer eller dokumentationer med dem i deras hem. Det var roligt och stimulerande. 

1992 startade Institutionen Ingenjörshögskolan, och dåvarande prefekt Bengt Andersson frågade Thomas om han inte skulle bli tekniskt ansvarig för deras laboratorier.

– Han visste att jag hade en ingenjörsexamen och frågade om inte det skulle passa mig, och jag svarade ja. Sedan dess har jag tillhört ingenjörsutbildningarna, i olika konstellationer.

En egen dataavdelning

– I mitten av 90-talet började jag och sju andra lärare ge kurser i datalära för alla nya studenter på Ingenjörshögskolan, för på den tiden var det inte vanligt med datakunskaper bland unga. Då hade också Ingenjörshögskolan en egen dataavdelning med egen serverpark och datanät, vi drog våra egna kablar och installerade datorer.

– Bengt Andersson tyckte att vi kunde klara oss själva. Alla studenter som gick dataingenjörsutbildningen fick lära sig genom att hjälpa till i datasupporten, det var så vi höll den bemannad. Men 2005 blev jag ensam på dataavdelningen, i samma veva försvann också dataingenjörsutbildningen och så småningom blev vi mer och mer integrerade i Thomas Södergren
Bor: Sjövik gård, Rånnaväg
Familj: Ja. Två pojkar bor fortfarande hemma.
Gör på fritiden: Arbetar på gården, har hästar som tar ganska mycket tid. Åker gärna skidor. Har stuga i Härjedalen och åker dit så ofta jag kan.
Äter helst till middag: Ericas rökta röding klämma med ett gott glas vin till.
Drömmer om: Att vara frisk och fortsätta njuta av det liv jag lever.
högskolans dataavdelning.

Under åren har Thomas också varit inblandad i många ombyggnationer på högskolan. I dag är Thomas ansvarig för laboratorierna på våning två i Balderbyggnaden samt några datasalar som Akademin för textil, teknik och ekonomi har. Mycket har hänt under åren som gått, men mest förändring har nog skett i kommunikationen med studenterna tror Thomas.

– Kommunikationen med studenterna har ändrats väldigt mycket genom åren, nu kan du nå dem via mejl, sociala medier och andra utskick, det kunde man inte förr. Att föreläsa ser också annorlunda ut, förr fanns det bara en tavla och på sin höjd en overheadapparat att tillgå. I dag har du många fler möjligheter och verktyg att använda dig av, samtidigt som studenterna kan få tag i informationen på annat sätt.

Läs mer

Högskolan i Borås firar 40 år - ta del av minnen, nedslag i historien med mera.

Text: Annie Klasén
Foto: Ida Danell