Instruktioner för registrering i DiVA


Registrera i DiVA

För forskare och doktorander. Studenter registrerar sina uppsatser genom sina akademiers administratörer, ej genom denna portal.

När du väl är inloggad registrerar du din publikation med följande steg: 
1. Välj Lägg till publikation/ladda upp filer 

2. Välj den publikationstyp som du vill registrera 
3. Fyll i de fält som är relevanta. (se guiden Så registrerar du en post i DiVA nedan)  
4. Bifoga om möjligt en eller flera fulltextfiler
5. Godkänn DiVAs publiceringsavtal
6. Kontrollera att uppgifterna stämmer och välj skicka in

Publiceringen i DiVA innebär att högskolan behandlar dina personuppgifter. Läs mer om vad detta innebär i högskolans Integritetspolicy.

Guider till registrering i DiVA:

Använd din författarpost

Många författare vid högskolan finns redan i systemet. Om du då skriver in din signatur och klickar på Koppla personpost fylls alla författarfält i automatiskt, vilket sparar in en hel del tid för dig. Skärmdump som visar hur man kopplar personpost

  Publikation inlagd på annat lärosäte - varför finns den inte i Borås DiVA?

  Tyvärr har DiVA ännu ingen funktion för att dela registrerade poster mellan olika lärosäten. Därför måste författare för samma publikation med affiliering vid olika universitet eller högskolor registrera den publikationen vid alla berörda lärosätens instans av DiVA. Däremot räcker det med att en lokal författare gör det - alla medförfattare i Borås behöver alltså inte registrera samma publikation flera gånger här hos oss.

  Ofullständiga och felaktiga poster

  Om du vid en genomsökning av dina publikationer hittar ofullständiga och eller felaktiga poster där du själv är med som författare kan du logga in i DiVA och ändra dem. Det är endast personer som är registrerade som författare som kan ändra en post.

  Vi på biblioteket kan hjälpa dig att ta bort eller redigera en felaktig post som du inte har tillgång till.

  För att göra en ändring

  När du loggat in väljer du formuläret ”Ändra / Radera post”. Sök upp posten som är felaktig och gör de ändringar som är nödvändiga. Därefter fortsätter du till sista sidan av formuläret och sparar dina ändringar genom ”Godkänn”.

  OBS: Om du bifogar en fil till en registrering kommer posten att låsas, det kommer inte gå att göra några förändringar innan en administratör har granskat posten. 

  Kontrollera förlagets regler 

  För att kunna deponera ditt arbete till DiVA krävs att du har tillåtelse att göra detta från förlagets sida. Du vill parallellpublicera dina publikationer för att så många som möjligt ska kunna ta del av din forskning; många förlag tillåter parallellpublicering med någon form av embargo. Du kan dubbelkolla vad din publicist har för regler genom databasen SHERPA/RoMEO

  Mer information om parallellpublicering finns under avsnittet om Open Access.