Huvudmeny

2016-01-18 15:02

Utökad tjänst med Språk- och sökverkstad för studenter


Högskolans Språkverkstad och Sökverkstad utökar sina tjänster. En dag i veckan kommer verksamheterna att ha öppet tillsammans och bemannas av en språkpedagog och en bibliotekarie.

Sara Hellberg och Johanna Persson.

Sedan tidigare erbjuder biblioteket söksupport vid informationspunkten på plan 2, men där kan det vara kö av låntagare. Språk- och sökverkstaden kommer att ha personal för enbart just språk- och sökfrågor.

– Vi har märkt att studenternas frågor om informationssökning många gånger tangerar även språkfrågor. Därför passar det bra att en dag i veckan finnas tillgängliga för frågor av båda slag, förklarar Sara Hellberg, bibliotekarie.

Johanna Persson, språkpedagog, instämmer:

– När det gäller t.ex. källhantering i löpande text kan ju språkfärdigheten vara avgörande för hur texthänvisningen vävs in i texten och då är det inte alltid helt självklart för studenten att särskilja på vad som är rena språkfrågor och vad som snarare rör sig om referenssystemet. Nu blir det en ”ingång” för frågorna, säger hon.

Språkverkstad
Öppettider från och med 18 januari 2016 (sal J441):
Måndag: 12:00–15:00
Onsdag: 09:00–12:00
Torsdag: 12:00–15:00  (Språk- och sökverkstad)

Sökverkstad
Öppettider:
Torsdag: 12:00–15:00 i sal J441 (Språk- och sökverkstad)

Drop-in gäller

Språk- och sökverkstaden ligger i sal J441 på fjärde våning i biblioteket och har 16 datorplatser. Studenter som besöker verkstaden gör det utan att behöva registrera sig eller boka tid, det är drop-in som gäller. De kan komma för att arbeta i lugn och ro och får tillgång till att snabbt kunna ställa frågor av både mindre och större karaktär.

– Det går fint att komma med en specifik fråga likaväl som att man bara kan komma till oss för att jobba med sina studier, men då samtidigt ha möjlighet att ställa frågor om språk och informationssökning när en fråga poppar upp. Det går lika bra att komma till oss för mindre som större frågor om språk och informationssökning, säger Sara Hellberg.

Bemanningen består av en språkpedagog, som handleder i bland annat akademiskt skrivande, och en bibliotekarie, som handleder i informationssökning – en perfekt kombination för studenter som vill ha stöd och tips när de till exempel ska skriva uppsatser.

Läs mer

Läs mer om Språkverkstad

Läs mer om Sökverkstad

Text och foto: Solveig Klug