Huvudmeny

2017-10-03 08:30

Ny essäsamling om antinazisten Birger Forell


Välkommen fredag 6 oktober på boksläpp av rapporten ”Att tjäna är människans storhet: Idéhistoriska essäer om Birger Forell”.

Johan Sundeen, idéhistoriker vid Bibliotekshögskolan, har studerat material i tyska och svenska arkiv under fem års tid för att berätta för omvärlden om den bortglömde antinazisten och hjälparbetaren Birger Forell. Nu har han sammanställt en essäsamling inom  högskolans rapportserie ”Vetenskap för profession” som han presenterar vid ett boksläpp.

Johan Sundeen på Bokmässan

I fem essäer tecknar idéhistorikern Johan Sundeen ett porträtt av den kristne humanisten Birger Forell och redogör för hans ofattbart krävande livsgärning.

– Jag vill berätta historien om Birger Forell. Den handlar om en människa som under hela sitt liv gick från en enastående gärning till nästa, utan att göra något väsen av sig, säger Johan Sundeen.

Som legationspastor i Berlin (1929–1942) gjorde Birger Forell Europa medvetet om förföljelsen av kyrkorna i Nazi-Tyskland och räddade åtskilliga människor från en säker död. Efter att ha blivit kyrkoherde i Borås arbetade han 1944-1948 med tyska krigsfångar i Storbritannien. Till hans stora efterkrigsinsatser hör grundandet av flyktingstaden Espelkamp. Han blev nominerad till Nobels fredspris.

– Jag försöker spegla Birger Forells gärning i perspektiv av hans kristna livssyn och visa hur tro, övertygelse och handling hängde samman hos honom, säger Johan Sundeen.

Boksläpp

När: 6 oktober, kl. 11:00
Plats: Sparbankssalen, Högskolan i Borås
Anmälan

Läs mer

Okänd Boråsbo räddade judar under andra världskriget 

Skriver biografi över anti-nazistisk Tysklandsvän 

Forskar om okänd entreprenör i barmhärtighetsbranschen 

Text: Anna Kjellsson
Bild: Instagram @jobbarpahogskolaniboras