Huvudmeny

2017-10-13 11:30

Magisterutbildningen gav en nytändning


Efter några år som projektledare på en reklambyrå kände Håkan Bengtsson att det var dags att göra ett avstamp i karriären. På magisterprogrammet i strategisk information och kommunikation fyllde han på med kunskaper som han i dag har direkt nytta av som produktionsansvarig på en kommunikationsbyrå.

Håkan BengtssonVarför valde du att gå den här utbildningen?

– Jag letade efter en utbildning som inte bara handlade om själva skapandet av kommunikationsmaterial utan istället tog ett helhetsperspektiv och fokuserade på den strategiska aspekten. Men det var framförallt två saker som gjorde utbildningen intressant; den starka kopplingen till näringslivet och möjligheten vi får att omsätta teori i praktik parallellt. Det är något som jag tror starkt på. Målet med utbildningen var att stärka och bredda mina kunskaper och därmed få en nytändning och ett nytt avstamp karriärmässigt, vilket jag också fick.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag är väldigt nöjd med den. Den gav mig en bred bild av vad strategisk kommunikation innebär, både teoretiskt och praktiskt. Med facit i hand har jag haft konkret nytta av samtliga delar av utbildningen i mitt nuvarande arbete. Jag uppskattade speciellt en kurs om kunskap i organisationer. För mig var detta ett ganska okänt område innan utbildningen, men något som jag i dag har med mig som en naturlig infallsvinkel när vi pratar nya projekt. De organisationer jag arbetar tillsammans med har alla satt samarbete i olika former högt upp på agendan som en förutsättning för att vara relevanta och innovativa även i framtiden. ”Knowledge Management” är mer relevant nu än någonsin.

Utbildningen ges på distans. Hur fungerade för dig?

– Väldigt bra! Det passade min livssituation där och då. Visst funderade jag inför utbildningen över hur det skulle vara att plugga utan att träffa vare sig de som höll i utbildningen eller mina kurskamrater, men när jag väl var igång var det inget jag tänkte på.

Håkan Bengtsson
Från: Malmö
Yrke: Head of Production på Symbal Communication AB.
Har tidigare gjort: Arbetat som projektledare på en kommunikationsbyrå.
Examen: Kandidatexamen i medieteknik, 2012, Magisterexamen i strategisk information och kommunikation Biblioteks- och informationsvetenskap, 2015.
Titel på magisteruppsats: Att iscensätta förändring:  Den interna kommunikationens roll i organisationers förändringsbenägenhet (2015) (Pdf)

Vad arbetar du med idag?

– Jag är produktionsansvarig på en kommunikationsbyrå som är inriktad på förändringskommunikation. Jag ansvarar för våra copywriters, grafiska formgivare, konceptutvecklare, filmproducenter samt programmerare.

På vilket vis är magisterprogrammet relevant för ditt jobb?

– Jag arbetar med strategisk kommunikation, vilket gör att jag kan tillgodoräkna den kunskap som jag fick genom utbildningen varje dag. Sedan ska man inte underskatta att en magisterutbildning smäller högre än en kandidatutbildning för gemene man, vilket inkluderar de kunder jag arbetar med. En magisterexamen ger med andra ord en tyngd som jag tidigare inte hade.

Vad tycker du är roligast med ditt arbete?

– Jag har ansvar för anställda, så det är väldigt kul när någon eller några presterar på en nivå över vad de tidigare gjort. Detta visar sig inte minst när vi levererar en kommunikationsprodukt som uppfyller de mål och de förväntningar som vi och framförallt kunden har haft. Eftersom det är svårt att mäta vad en investering ger tillbaka på kommunikationsinsatser, så är en återkommande kund ett kvitto på att vi gjort ett bra arbete och det är för mig svårslaget.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Min arbetsdag består av möten, möten och åter möten. Både i projekt och i interna möten gällande strategier, budget samt personalrelaterade frågor. Många av de projekt som jag är involverad i är olika filmprojekt, vilket innebär att jag spenderar en hel del tid i vår filmstudio tillsammans med våra filmskapare, vilket är väldigt kul. Jag träffar och intervjuar även en hel del kandidater som är aktuella för anställning i olika former.

Du sitter med i utbildningsrådet. Varför det?

– För mig var det självklart att tacka ja till att vara med i utbildningsrådet när jag blev tillfrågad. Jag känner att jag kan bidra till rådet i form av erfarenhet och ett utifrånperspektiv, vilket förhoppningsvis leder till en fortsatt hög kvalitet på och en relevans för utbildningen. Rådet är ett forum där jag kan vara med och påverka framtida kollegors utbildning, vilket jag tycker är oerhört spännande och inspirerande.

Läs mer

Magisterprogram i strategisk information och kommunikation, 60 högskolepoäng

Text: Solveig Klug
Foto: Elin Sjödelius