Huvudmeny
Kommunalråd Ulf Olsson, Viralgranskarens redaktör Hugo Ewald, rektor Björn Brorström och BT:s chefredaktör Stefan Eklund

2017-10-12 08:30

Viktigt att stötta konstruktiva och demokratiska aktörer


Jan Nolin är professor i biblioteks- och informationsvetenskap och medlem i juryn när det gäller att utse vinnaren till Sociala medier-priset på 100 000 kronor. I år gick priset till Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Hugo Ewald. Priset möjliggörs av bidrag från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Jan NolinVarför är det viktigt att dela ut Sociala medier-priset?

– Sociala medier är en ny teknik som bara funnits i ungefär 15 år. Samtidigt har den tagit en dominerande plats i svensk samhällsdebatt. Det är väldigt viktigt att stötta aktörer som arbetar konstruktivt och demokratiskt med den nya tekniken.

Detta är femte pristagaren, kan man se att priset gör någon nytta?

– Det är alltid svårt att se vilket genomslag ett pris har haft. Men vi vet att vi når centrala aktörer som har inflytande på samhällsdebatten.

Hur ser din framtidsvision ut för Sociala medier-priset?

– Det här är det enda priset av sitt slag i Sverige och jag hoppas på att debatter om pristagarens insatser får allt större utrymme.

Priset kommer att delas ut till Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Hugo Ewald under Days of Knowledge i Borås den 18 oktober.

Sparbanksstiftelsen Sjuhärad logotypStiftelsen delar varje år ut bidrag till forskning/utbildning, näringsliv, kultur och idrott i kommunerna Bollebygd, Mark, Svenljunga och Borås stad.

Fakta Viralgranskaren

Viralgranskaren är en avdelning i tidningen Metro som startades för att granska nyheter som sprids viralt online som en förlängning av traditionell journalistik. Sedan starten 2014 har Viralgranskaren lanserat projekt som Lilla Viralgranskaren för klassrummet och Källkritikens dag som samlar en rad föreläsare om ämnet. Initiativet har tidigare vunnit Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare och har fått utnämningen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Läs mer

Om Days of Knowledge

Sociala medier-priset

Viralgranskaren vinner Sociala medier-priset på 100 000 kronor

Om Jan Nolin

Övriga som får bidrag från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad i år.

Text och bild: Anna Kjellsson samt Ulf Nilsson