Huvudmeny
Stockholms slott

2018-02-05 15:10

Högskolans doktorand föreläser på Stockholms slott


I år var det 200 år sedan ätten Bernadotte tillträdde den svenska tronen. Den 5 februari inleddes märkesåret med ett seminarium, där Bibliotekshögskolans doktorand Arvid Jakobsson var en av de som talade.

Hej Arvid! Kan du berätta mer om det som händer den 5 februari?

– På eftermiddagen den 5 februari kommer märkesåret inledas med ett stort symposium i Rikssalen på Stockholms slott, där flera forskare kommer att belysa olika aspekter av Bernadotte-ättens 200 år på tronen.

– Själv kommer jag att tala under rubriken ”Bernadotte och böckerna”, och ge några glimtar av familjens boksamlande under 200 år.

Du är doktorand vid Bibliotekshögskolan samtidigt som du arbetar som bibliotekarie. Kan du berätta lite mer om ditt jobb?

– Som bibliotekarie ansvarar jag för Bernadottebiblioteket, där de kungliga boksamlingarna förvaras. I de historiska boksamlingarna finns bland annat cirka 100 000 volymer och 500 000 fotografier.

– Jag är dessutom ansvarig för Kungliga Husgerådskammarens moderna forskningsbibliotek och vårdare av det Bernadottska arkivet, som är den Bernadottska ättens privata arkiv.

Vad handlar din avhandling om?

– Den behandlar Oscar II:s bibliotek. Det är den största boksamlingen inom Bernadottebiblioteket och en av de mest intressanta, då Oscar II var en mycket litteraturintresserad kung.

Läs mer

Mer information om jubelåret kommer inom kort på Kungahusets webbplats.

Till Kungahusets webbplats. 

Text: Helen Rosenberg

Bild: Mostphotos