Huvudmeny

Blixtlås, knapp och kardborreband


Projektet består av tre delstudier, varav Viveka Berggren Torell arbetar med delstudien "Styling och påklädning av barn".

Startdatum

2011-10-03

Projektet övergripande syfte är att undersöka hur maktrelationer görs och förändras i samband med styling och påklädning: Vilka normer aktiveras och hur upprättas, reproduceras eller ifrågasätts maktrelationer i vardagliga påklädningssituationer? 

Om delstudien: Barnklädesmarknaden är allt mer fragmentariserad. Det finns mängder av stilar och prisklasser och föräldratidningar och reklam beskriver hur föräldrar ska välja barnkläder som speglar familjens livsstil. Samtidigt kan kläderna relateras till motstridiga synsätt på barn och barndom som debatteras i dag. Å ena sidan hävdas att barn har rätt till en oskuldsfull barndom; de ska t ex ha kläder som ”låter barna vara barn” och de ska slippa ta ställning till konsumtionssamhällets alla valmöjligheter så länge som möjligt. Å andra sidan förs föreställningen om ”det kompetenta barnet” fram. Enligt det synsättet är barn vetgiriga, kunniga och ansvarsfulla nog att ha inflytande till exempel över sin klädsel redan som små. Ett par frågor delstudien söker svar på är därför: Har barn i dag varierande möjligheter att utöva makt över sin påklädning beroende på vilken stil föräldrarna ”stylar” dem i? Hur ser maktrelationerna ut i själva påklädningssituationen då olika plaggs materiella detaljer möter deras kroppar?

Projektledare

  • Eva Knuts, Göteborgs universitet

Områden