Huvudmeny

Etanol och biogas av fruktskalsavfall


Fruktskal är ett avfall som bland annat produceras av Brämhults Juice AB i Sjuhärad. Företaget producerar mer än 160 ton per vecka. På grund av fruktskalens höga vattenhalt, cirka 80 procent, är avfallet olämpligt för förbränning. Fruktskalen innehåller dessutom ett antimikrobiellt ämne, limonen, som gör att skalen inte kan rötas utan någon form av förbehandling. Mikroorganismerna i rötkammaren dör.

Diarienummer

172-08

Startdatum

2008-01-01

Slutdatum

2008-12-31

Syftet med detta arbete är att studera hur man genom förbehandling av avfallet kan omvandla det till etanol, biogas eller till ett superabsorberande material. Det innebär att ett miljöproblem omvandlas till en nyttig produkt.

Mål

Genom förbehandling av apelsinskalsavfall är målet att reducera de antimikrobiella effekterna av limonen och hitta en lämplig efterföljande behandlingsprocess, t.ex. rötning till biogas, etanoljäsning eller produktion av svampmaterial. Svampmaterialet kan sedan användas som en superabsorbent.

Avfallet kommer att förbehandlas med en svagsyraprocess och med enzymer. En utvärdering av de olika processerna kommer sedan att göras och avfallsägare som t.ex. Brämhults Juice AB och möjliga mottagare som t.ex. Borås Energi & Miljö AB kommer att informeras om resultaten.

Projektet kommer att lösa ett miljöproblem inom Sjuhärad och förstärka kompetensen hos flera företag i bygden. Mera miljövänliga bränslen som biogas eller etanol inom Sjuhärad kan bli resultatet av detta projekt.

Forskare

  • Prof. Mohammad Taherzadeh
  • Mohammad Pourbafrani
  • Gergely Forgacs