Huvudmeny

Fashion Big Data Business Model (FBD_BModel)


EU-projekt med syfte att fram en innovativ affärsmodell så att det blir lönsamt att tillverka specialplagg i liten skala i Europa. Affärsmodellen utgår från en digital plattform där alla aktörer i processen integreras, från designer till tillverkare, återförsäljare och konsument. Dessutom ingår olika innovativa tjänster.

FBD_BModel

Startdatum

2017-12-01

Slutdatum

2020-11-30

Syftet med projektet är att skapa en digital plattform med databaserade tjänster för att möjliggöra tillverkning i liten skala. Det ska gå att ta fram små serier med innovativa, högkvalitativa mode- och funktionskläder via en datadriven försörjningskedja i EU för att möta konsumentens personliga behov när det gäller mode och funktionell prestanda.

Genom att implementera, integrera, förbättra och anpassa ett antal redan utvecklade teknologier kommer plattformen att stödja utvecklingen av en hållbar och kunskapsbaserad affärsmodell.

Plattformen kommer att testas genom att tillverka anpassade produkter i små serier till exempel: skräddarsydda skjortor, funktionella sportplagg, tekniska underkläder (t.ex. snabbtorkande underkläder som används vid idrott) samt funktionella accessoarer.

I projektet deltar 11 parter från Europa varav fyra är lärosäten. Textilhögskolan är den enda svenska parten och ansvarar för den del i projektet som rör utvecklingen av försörjningskedjan och produktionsledningssystemen.

Projektet finansieras av EU:s ramprogram Horizon2020 och pågår fram till hösten 2020.