Huvudmeny

.

Genrebild

Resursåtervinning

Inom resursåtervinning, vid Högskolan i Borås, bedrivs ledande forskning, utbildning och utveckling av innovativa lösningar, för ett bättre utnyttjande av världens resurser och skapandet av en cirkulär ekonomi. En viktig del i detta är att bidra till en minskning av användandet av fossila råvaror och på så sätt minskade utsläpp av växthusgaser.

Detaljbild från projektet

2018-12-17

Matrester blir hållbar och ekonomiskt gynnsam bioplast

Hur tar vi på bästa sätt till vara på de enorma mängder rester, till exempel apelsinskal efter juicetillverkning, som matindustrin genererar? Pedro F. Souza Filho har i sin forskning letat efter sätt att ta hand om resterna och återanvända dessa för att producera ny mat, djurfoder och bioplaster.

Pedro F. Souza Filho disputerade i slutet av september inom området Resursåtervinning vid Högskolan i Borås med sin avhandling ” Fungi-based biorefinery model for food industry waste” om att hitta bättre processer inom cirkulär ekonomi för matindustrin.  

I avhandlingen har han gjort fallstudier på fyra sorters avfall från mattillverkningsprocesser som annars skulle slängas: från tillverkning av potatisstärkelse, apelsinjuice, ärtprotein och vetestärkelse.