Huvudmeny

ForskarFredag 2018

Den 27 och 28 september firar vi ForskarFredag i år. Runt om i hela Europa erbjuds det samtidigt tiotusentals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Högskolans program för ForskarFredag innehåller Låna en forskare, Forskar Grand Prix och besök på högskolan.

Torsdag 27 september

Låna en forskare

Våra forskare lånas ut till skolklasser. De berättar allt om hur det är att arbeta som forskare - ett vanligt men väldigt spännande jobb. De berättar också om sin egen forskning som handlar om allt från gener, cirkulär textilindustri, risker, äldrevård, jästsvampar och verktygsbibliotek.

Ange vilken forskare du är intresserad av att låna. Vi kontaktar dig med förslag på tid för besöket. Därefter tar skolan kontakt med forskaren för att bestämma detaljer kring besöket.

Studiebesök i högskolans labb

Är du lärare i år 5 eller 6? Då kan du ta med din klass och besöka högskolan och ta en titt på vår forskning i närbild. Barnen får känna, prova och fråga.

OBS! Besöket är kostnadsfritt men vid uteblivet besök eller sen avbokning debiteras skolan för besöket.

Fullbokat! Möjlighet finns att anmäla sig till reservlista.

Fredag 28 september

Forskar Grand Prix

Var med och avgör vem som är bäst i Borås på att presentera sin forskning! Alla är välkomna, gymnasieelever är särskilt inbjudna.

Våra forskare tävlar i att presentera sin forskning så spännande, pedagogiskt och fängslande som möjligt på bara 4 minuter. Publiken utser sedan en vinnare tillsammans med en jury. 

Tid: 13:00-14:30
Plats: M204, Högskolan i Borås (Sandgärdet, samma byggnad som biblioteket)

Läs mer om deltävlingen i Forskar Grand Prix.Mer information

Till sidan för alla aktiviteter i landet inom ForskarFredag. (extern länk)

Frågor eller funderingar?

Kontakta Anna Kjellsson, kommunikatör. Mobil: 0734-61 20 01, e-post: anna.kjellsson@hb.se

Therése Andersson, projektledare. Mobil: 0706-83 66 73, e-post: therese.anderssson@hb.se

Samordning och stöd

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, VINNOVA, Wenner-Gren Stiftelserna, ÅForsk. ForskarFredag finansieras även av Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 genom Marie Sklodowska-Curie Actions under grant agreement nr. 818421.