Huvudmeny

2008-07-10 08:00

Hallå där...


…Annica Nilsson, som går andra året på textilekonomprogrammet och under tre månader har praktiserat på modeföretaget Burfitt i Paris.

Hur hamnade du på Burfitt?

– Jag ville få nya erfarenheter och göra något som sedan skulle peppa mig att bli klar med utbildningen. Nu vet jag hur arbetslivet funkar.

– Jag förberedde mig ett år innan jag åkte iväg och letade praktikplatser. Jag kontaktade olika svenska märken och fick ja från nästan allihop. Till slut valde jag Burfitt därför att jag gillar märket och för att det är ett mindre företag (Burfitt har 4 anställda). Det kändes flexibelt och jag hoppades på varierande arbetsuppgifter. Det går bra för Burfitt, de säljer i små kvantiteter och det mesta handlar om märkesidentitet, vilket är spännande.

Hur fick du reda på att Erasmusstipendiet för praktik fanns?

– Det var min mamma som hade sett en artikel i tidningen om att det skulle komma ett nytt program för praktik. Jag kollade sedan upp detta på Textilhögskolan.

Räckte stipendiet?

– Jag har lånat pengar av mina föräldrar. Jag har också läst en kurs på halvtid under praktiken och på så vis har jag fått studiemedel. Det har fungerat jättebra.

Vilka var dina arbetsuppgifter?

– Huvuduppgiften var införsäljning av vinterkollektionen 08/09. Jag fick representera företaget och sälja in kollektionen till kunder. Inför modemässan ”Rendez-vous” i Paris skickade vi inbjudningar och ringde upp kunderna. Sedan var jag under fyra dagar med på modemässan, där man hänger kläder, träffar kunder och lägger order med kunderna. Det fanns även privata showroom där man hade inbokade möten med kunder.

– På kontoret arbetade jag med att lägga order och ansvarade för leveranser av tyger och tillbehör. Jag såg också till att kunderna fick varorna och hade hand om fakturor, returer och kreditnotor. Jag har fått lära mig mycket om marknadsföring, produktion och leverans. Det kändes som jag fick förtroende och därigenom många roliga arbetsuppgifter.

– Arbetet var roligt men ibland också väldigt stressigt. Man jobbar hela tiden med en ny kollektion samtidigt som man levererar den nuvarande. Det var häftigt att få vara med i hela kedjan från att Lovisa Burfitt ritar kläderna, till att vara med på modemässor och se när alla varor kommer till kontoret för att ompaketeras och levereras till kund.

Tycker du att du har haft nytta av din utbildning under praktiken?

– Jag tror man får en bättre förståelse för vissa flöden. Det är klart att kurserna i marknadsföring och ekonomi har hjälp mig förstå helheten. Men det mesta har jag ändå fått lära mig på plats. Marknadsföringen handlade mycket om fingertoppskänsla, inte så mycket om de teorier om marknadsförning som jag lärt mig.

Vad har du gjort på din fritid i Paris?

– Jag har försökt se så mycket av Paris som möjligt. Jag har gått omkring mycket, haft en del besök från Sverige och det har blivit en hel del häng på uteserveringar. På Burfitt fanns det även fler praktikanter och vi umgicks en del även utanför jobbet.

Hur ordnade du boende?

– Jag skrev in mig på Vagabonds reseforum. Det var en tjej som gått i min högstadieklass som svarade på annonsen så jag bodde med henne i Paris.

 Hur har det gått med språket?

– På Burfitt pratade man en blandning av franska, engelska och svenska eftersom personalen kommer från olika länder. Jag hade tidigare läst franska i Montpellier en kortare tid och klarade mig bra på det.

Vilka framtidsplaner har du?

– Jag har ett år kvar på textilekonomprogrammet. Sedan vill jag ut och jobba och kan tänka mig att stanna en längre period utomlands.

Vilka tips vill du ge till andra studenter som söker Erasmus praktik?

– Jag tycker att praktiken har fungerat jättebra och jag känner att jag har ett bättre självförtroende i mina kunskaper och är säkrare på vad jag faktiskt kan eftersom jag kunnat testa det i praktiken. Praktik borde införas i alla program. Andra året passar väldigt bra för att åka ut på praktik. Jag tog studieuppehåll för praktiken. Man känner sig verkligen sporrad och motiverad att komma tillbaka till skolan sedan.

– Jag tror det är viktigt att tänka att praktiken är för sin egen skull och att man söker en praktikplats som man verkligen är intresserad av. De tre månaderna har gått väldigt fort. Nu när jag precis har lärt mig så slutar jag. Om man har man möjlighet att vara borta en längre tid så tycker jag att man ska ta chansen.

Fakta

Är du intresserad av praktik i Europa? Då kan du ansöka om ett Erasmusstipendium för praktik, du kan då praktisera under 3-12 månader och få cirka 5000 kronor i månaden i stipendium. Läs här för mer information. 

Vill du praktisera på just Lovisa Burfitt? Kontakta då Ingeborg Herbertsson, internationell koordinator på Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd.

Text: Ingeborg Herbertsson
Foto: Privat