Huvudmeny

2008-07-11 11:26

Nu kommer antagningsbeskeden


Det första urvalet är klart och sedan igår har antagningsbesked börjat skickas ut till alla som har sökt utbildning till hösten. Ulrika Bernlo är antagningsansvarig vid Högskolan i Borås och svarar här på de vanligaste frågorna som ofta ställs i samband med antagningsbeskedet.

Varför har jag inte fått mitt antagningsbesked ännu?

– Om du inte har fått ditt besked den 15/7 så kan du höra av dig till oss på antagningen. Telefontid måndag-torsdag 10:00-12:00.

Om jag vill tacka nej, måste jag svara då?

Nej, du låter helt enkelt bli att svara om du inte vill ha din plats. Ej svar = nej svar.

Vad betyder det att jag är struken?

Att vara struken betyder att du inte uppfyller behörighetskraven. Om du är missnöjd med högskolans beslut kan du överklaga, men innan du gör det kan det vara bra att höra av sig till Antagningen för att höra vad högskolan har grundat sitt beslut på. Information om hur du överklagar finns i ditt antagningsbesked och på www.hb.se/antagning

Jag är reserv. Hur stor är chansen att jag blir antagen i urval 2?

Det är omöjligt att svara på, eftersom det beror på hur många av de antagna i urval 1 som tackar ja till sina platser.  Ju lägre reservnummer du har, desto högre chanser att kunna bli antagen i urval 2.

När kommer beskedet om urval 2?

Det kommer den 4 augusti.

Om jag är reserv efter urval 2, kan jag komma till uppropet och ta en plats för de som inte dyker upp?

Nej, det kan/ska du inte. Om det blir en plats ledig kallar vi reserver strikt efter den reservlista som finns. Du får med andra ord inte en plats snabbare bara för att du är här.

Hur många poäng får jag tacka ja till?

Grundregeln är att du får stå kvar som antagen till högst 45 högskolepoäng (hp), därutöver får du stå kvar som reserv till högst 165 hp. Om du inte är antagen till någon utbildning kan du stå kvar som reserv till högst 210 hp. Högst 210 hp behandlas i det andra urvalet. Om du tackat ja till mer än 210 hp stryks alternativen nerifrån och upp enligt den prioritetsordning du gjort på din anmälan.

Jag har glömt att anmäla mig. Är det försent?

Det går bra att efteranmäla sig till de flesta program och kurser fram till terminen startar, ibland även en vecka eller två in på terminen. Anmälan görs enklast via www.studera.nu

 Vart vänder jag mig om jag har ytterligare frågor?

Generella frågor om behörighet och anmälan ställs till Contact Center, tfn: 0771-550720. Övriga antagningsfrågor ställs till Högskolan i Borås antagning. Telefontid: mån-tors 10:00-12:00, extra telefontid: fredagen den 11 juli, Tfn: 033-435 43 50.

 


Text: Therese Rosenblad