Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-04-25 00:00

Världsturné börjar i Istanbul


Den 25 april var det vernissage för Textilhögskolans lärare, Clemens Thornquist och hans fotoutställning i Istanbul. Hans bilder från olika modeskolorna runt om i världen har väckt stort intresse utomlands. Efter Istanbul går turnén vidare till New York och Tokyo.

Provdockorna i hans bilder får symbolisera det gemensamma för samtliga 35 modeskolor som han besökt under drygt ett år. De finns där istället för människorna. Utställningen som premiärvisades i Stockholm i februari har nu plockats ner och runt hälften av dem går vidare till Isanbul - samtidigt som många nya bilder kommer att visas på det turkiska galleriet.
- Jag vill att varje bild ska bidra med något nytt och därför visar jag också nya bilder, säger Clemens Thornquist som kommer att vara på plats vid invigningen.

 - Via provdockorna kan man se ett nytt perspektiv på ett klassiskt problem. Samtidigt säger han att dockornas vara eller inte vara visar mycket på hur man arbetar på de olika modeskolorna.
Det är flera av de modeskolor som han besökt som har hört av sig och vill ställa ut bilderna. Efter Istanbul åker bilderna vidare till New York, Tokyo och Dubai.

Clemens Thornquist är forskare och utbildningsledare på Textilhögskolans modedesignutbildning. Just metodiken i hur man utbildar modedesigners står i fokus i hans arbete. Förutom fotoutställningen kommer materialet att stå som grund för en bok.