Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2008-08-14 14:18

Internationella studenter förbereds inför livet i Borås


Förväntningarna överträffades när Wu Hory Wen från Shanghai, Kina kom till Sverige i förra veckan. Det är inte så kallt som han trodde och det är väldigt rent. Han är en av cirka 60 internationella studenter som tisdagen den 12 augusti samlades på högskolan för att bli introducerade till Sverige, Borås och sitt nya campus. Därefter väntar studierna i svenska.

Genom Centrum för introduktion och validering (CIV) har internationella studenter möjlighet att läsa svenska under ett år, innan de påbörjar valfri grundutbildning.
– I Kina studerade jag till ingenjör, vilket jag ska fortsätta med om ett år. Det är mitt drömyrke! Jag vill gärna arbeta i Borås eller Göteborg, eftersom jag tycker om den svenska kulturen, säger Wu Hory Wen.

Får praktisk hjälp

Douglas Washburn, internationell koordinator på högskolan samordnar introduktionen tillsammans med Majid Jaffari som arbetar vid CIV. Under fyra dagar visar de upp högskolan, Borås och hjälper studenterna med bl.a. registrering, datakonto och bibliotekskort.
– De får också information om hur de skaffar personnummer, bankkonto och om den svenska kulturen, säger Majid Jaffari.

Wu Hory Wen tycker att introduktionen är väldigt bra och att den ger en bra förberedelse för livet som student. Men mest av allt längtar han till måndagen den 18 augusti då han äntligen får börja lära sig sitt nya språk.

Douglas berättar om Studentkåren

På bilden syns Douglas Washburn (till höger) när han berättar för de nya studenterna om studentkåren. 

Text och foto: Therese Rosenblad