Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2008-05-26 13:05

THS skapar stickad stadsmiljö


Textilhögskolan har anammat den världsomspännande trenden med stickad graffiti. Vid Sandwalls plats gick det nämligen under förra veckan att beskåda en staty, ett broräcke, en papperskorg och en lyktstolpe – alla klädda med stickade verk av Textilhögskolans studenter och anställda.

Bakom arbetet med de stickade föremålen stod Textilhögskolans sektionsförening Texas.
– Textilhögskolan blev tillfrågad av BoråsBorås om vi på något sätt kunde bidra till stadens kulturfestival. Frågan gick vidare till Texas och vi bestämde oss då för att satsa på att klä staden i stickat, berättar Sara Almgren och Sara Peterson, båda textilingenjörsstudenter.
– Inspirationen kommer från ”Knitta please” – ett projekt där föremål runt om i världen har stickats in.

2008-05-26_stickatbroInspirerande workshop

Projektet inleddes med en workshop där alla som ville vara med och sticka bjöds på fika, lyssnade på musik och tittade på ett bildspel med bilder från ”Knitta please” för att få inspiration.

– Vi ville engagera alla på Textilhögskolan, både studenter och personal, att sticka varsin bit och bidra med. Resultatet blev att 20-30 personer deltog. Bitarna är både hand- och maskinstickade.

Glädjen över att ha smyckat staden blev dock kortvarig. I mindre än två dagar fick de instickade föremålen vara i fred.
– Det är väldigt tråkigt att majoriteten av det stickade har blivit nedrivet, att man inte kan låta det vara en prydnad för staden. Men vi nedslås inte av detta, det är inte omöjligt att det kommer mer stickat i framtiden, avslutar tjejerna samstämt. 

Text: Johanna Adamsson
Foto: Sara Almgren och Johanna Adamsson