Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-05-21 08:00

Utmanande ”textiblar” i utställning


Den 17 maj öppnade "Textibel" på Textilmuseet i Borås. Utställningen utmanar begreppet textil: - Vi talar om textil som möbel istället för textil till möbler, säger projektsamordnare Ann-Kristin Agesund. Lärare och studenter från Textilhögskolan har samverkat i projektet tillsammans med andra högskolor och näringsliv för att ta fram prototyper till framtidens sittmöbler. Innovativ design samspelar med nya ”smarta” textila material eller ny smart användning av textila material.

Textibel kom till på initiativ av formgivare Johan Huldt, professor vid Textilhögskolan.
Johan Huldt såg hur utvecklingen av nya textila material och processer skulle kunna revolutionera även sittmöblers form och funktion. Hans idé var att i designprocessen utgå från textilens unika egenskaper för att komma bort från den konventionella ytmässiga användningen. Projektet ”Textibel” tog sin början och samarbetspartners blev Textilmuseet, Textilhögskolan, Chalmers Tekniska Högskola och HDK vid Göteborgs Universitet.

Textibel handlar lika mycket om smarta sätt att använda det textila materialet.

Vilken roll har textilien för

sittandet?

InvigningUnder våren 2008 arrangerades en kurs på Textilhögskolan med studenter, forskare och textil- och möbelföretag. I olika arbetsgrupper har deltagare från olika områden arbetat tillsammans med produktutveckling – en utmaning och ett sätt att främja kreativitet och skapa kontakter. Målet var att frångå den gängse bilden av vad en sittmöbel är, hur den ser ut och vilken roll textilen har för sittandet. Man har bl.a. arbetat med ”smarta textilier”, som är ett av Textilhögskolan prioriterade forskningsområden där textil integreras med teknik.

Japaninspirerat

KabuI utställningen på Textilmuseet visas de prototyper som tagits fram under kursen. Bland dem finns fåtöljen är tänkt som en lugn oas att krypa in i. En annan prototyp är den japaninspirerade stolen ”Kábu” i kompositmaterial som stelnar vid uppvärmning. En lätt möbel för den moderna, mobila människan. Materialet har utvecklats hos Swerea Sicomp och Engtex och i gruppen ingår även möbelföretagen Offecct och Ihreborn och studenter från HDK och Textilhögskolan.

Förutom prototyperna visas i utställningen också historiska och nutida sittmöbler där det textila materialet spelat huvudrollen för designutvecklingen, såsom Bruno Mathssons fåtölj ”Eva” i böjträ och sadelgjord, fladdermusfåtöljen från 1930-talet och den revolutionerande Sacco-säcken från 1968 – helt utan den traditionella stolsramen. Några av de samtida sittmöblerna är ”Latta” av Anna von Schewen i formpressat trä insydda i kanaler och ”Ram” från italienska Felicerossi - en uppspänd textil i ramverk. I utställningen ingår också ett bildspel från kursen och materialprover att känna på för den nyfikne.

Text: Annie Andréasson

Foto: Jan Berg, Textilmuseet, Agneta Nordlund-Andersson och Annie Andréasson