Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-05-05 10:41

Viktig intervju för smart delegation


Den 7 maj är en viktig dag för forskningsplattformen Smart Textiles. Då presenterar nämligen representanter från både högskolan, näringslivet och Västra Götalandsregionen det gemensamma projektet för Vinnova. Förhoppningen är att satsningen ska generera i 48 miljoner under en åttaårsperiod.

Totalt ligger dock ännu mer pengar i potten för Sjuhärad och Västsverige - runt 100 till 150 miljoner räknar man få in om allt går som beräknat. Från Vinnova handlar det om 48 miljoner, men andra intressenter lovar att motfinansiera om de ror iland projektet.
- Smart Textiles kommer att utvecklas även om vi inte skulle nå ända fram hos Vinnova. Men självklart skulle de extra forskningspengarna öppna goda möjligheter, sa Erik Bresky, bitr. prefekt på Textilhögskolan till Borås Tidning för några dagar sedan.
Han är en av de sex som kommer att företräda Smart Textiles och Västsverige på onsdag. De andra är: Anne Ludvigson, AB Ludvig Svensson, Roland Olander, Scandfilter/SPX Air Filtration, Agneta Mårdsjö, näringslivsenheten Västra Götalandsregionen, Pernilla Walkenström, Swerea IVF och Björn Brorström, prorektor på Högskolan i Borås.

Textilindustrin 2.0

Smart Textiles går ut på att ge textilier en smart funktion och kommer att förändra textilindustrin i grunden.  17 företag deltar för närvarande i 13 olika företagsdrivnaforskningsprojekt knutna till Smart Textiles. 
Målet är att skapa ett internationellt ledande centrum för smarta textilier genom ett nära samarbete mellan Textilhögskolan, Högskolan i Borås, Swerea-IVF (tidigare IFP Research), SP och Interaktiva institutet. De som i första hand ekonomiskt stöder Smart Textiles är Västra Götalandsregionen, Stiftelsen Föreningssparbanken Sjuhärad, Teko (Sveriges textil- och modeföretag), SP, Espira och Sjuhärads kommunalförbund tillsammans med näringslivet.

Smart Textiles medtävlare: Framtidens bioraffinaderi, Örnsköldsvik Forskning kring hur skogsråvara ska användas inom nya produktområden. Robusta intelligenta produkter, Jönköping/Kronoberg FoU inom robust elektronik ska korsbefrukta små och medelstora verkstadstekniska företag med forskningsintensiva aktörer inom elektroniksystem. Printed Electronics Arena, Norrköping Tryckt elektronik möjliggör helt nya områden för elektronik och innebär utveckling för flera svenska industrisektorer, till exempel inom förpackning. Peak of Tech Adventure. Östersund/Åre En satsning på resande, sport och aktivt friluftsliv med upplevelseindustri.

Text: Annie Andréasson, Foto: Ulf Nilsson