Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2008-03-01 10:22

Lysande forskning i workshop på Vävskolan


Genom att väva in elektroniska kretsar kan textilier ändra skepnad. Hur man gör det arbetade ett antal forskare inom smarta textilier med i en workshop som hölls i Vävskolan på Textilhögskolan i förra veckan. - Alla har varit oerhört engagerade. Jag har inte sett ett sånt engagemang någon annanstans, berättar Barbara Layne från Kanada som ledde workshopen.

Forskare och doktorander från Sverige, Norge, Danmark och Kanada, alla inom forskningsområdet smarta textilier, prövade under en veckas tid olika vävtekniker för att utveckla textiliers förmåga att leda elektricitet.

Anna Persson är doktorand på Textilhögskolan och arbetar med experimentell forskning inom smarta textilier. Annas fokus är stickade material.
- Att väva in elektroniska kretsar i textil och applicera lysdioder kan vara både dekorativt och funktionellt. De kanadensiska forskarna arbetar t ex med en interaktiv "wall hanging" där tekniken ska appliceras. Men man kan också tänka sig den i ytterplagg som ett slags reflexer.

Kanadensare ger inspiration

Barbara Layne är ansvarig för Studio subTela på forskningsinstitutet Hexagram vid Concordia University i Montreal och ledde workshopen. Barbara är i Sverige med tre av sina forskningsassistenter. En av dem är Meghan Price, masterstudent inom fiberteknologi vid Studio subTela. Meghans bakgrund är handväveri och mönstertillverkning. På Studio subTela hamnade hon efter att ha kontaktat Barbara Layne och visat sina arbeten. Meghan Price intresserar sig framför allt för hur strukturer och material samverkar. I sitt forskningsarbete ser hon en resa från det traditionella till det nya även om handväveri har varit mindre vanligt i Kanada än i Sverige.
Om ett och ett halvt år är hon färdig med sin master.
- Jag är intresserad av fortsatt forskning. På Studio subTela är det framförallt att miljön kombinerar hantverk, lärande, forskning och design som lockar mig.

Egen design i vardagen
- Alla frågar mig om framtiden, utbrister Barbara Layne som svar på frågan hur tekniken kommer att användas.
Själv funderar hon kring att vi snart kommer att ge plagg hemma i garderoben en egen design.
En mer spektakulär tanke är att kunna "väva in" lysande material under huden för att t ex uttrycka en sinnesstämning. "Inom en tioårsperiod är detta definitivt möjligt", avslutar Barbara Layne och hennes kollega Hesam Khoshneviss.

Text: Vendela Röhlander