Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-11-12 07:30

Augustsson har planen klar – att bli byggingenjör


Som fyraåring blev Åltorpsgrabben Andreas helt frälst i fotboll. Sedan han slutade gymnasiet har han levt på fotbollen. Då värvades han som ungdomsproffs till en klubb i Holland där han blev kvar i tre år. Karriären fortsatte med drygt sju år i Norge för tre olika klubbar och sedan 2006 är han försvarare för Elfsborg. Men han tänker sig en annan karriär efter att han slutar med fotbollen. Han utbildar sig till byggingenjör i Borås – parallellt med heltidsjobbet som fotbollsspelare.

Varför valde du att studera till byggingenjör?

- Det har faktiskt tagit väldigt lång tid för mig att bestämma mig för vad jag tycker är roligt. När jag läste på gymnasiet visste jag inte alls vad jag ville göra efteråt. Jag sökte till högskolan efter gymnasiet och tänkte satsa på att bli sjukgymnast, men jag började aldrig på den utbildningen. Fotbollen var det enda som gällde då. Men som fotbollsspelare måste man till sist tänka på framtiden, för det kommer en dag när man närmar sig slutet.

Du är väl inte gammal!

- Jag är 32 år. En del spelare fortsätter tills dess de är 36 år, men sedan börjar kroppen säga ifrån.

Vad tycker du om utbildningen till byggingenjör?

- Den är jätteintressant och rolig. Ju närmare de konkreta byggkurserna vi kommer, desto roligare blir det.

Hur fungerar det att kombinera heltidsstudier med heltidsjobb?

- Det är faktiskt ganska tufft. Jag har träning varje dag mellan klockan 10 och 12 och det krockar alltid med föreläsningar. Min plan har varit att jobba på så bra som möjligt med studierna för att ha så lite efter mig som möjligt den dagen jag då jag slutar spela boll.

Kommer du att hinna bli klar med utbildningen inom tre år?

- Hittills har det gått över förväntan. När jag började hade jag som mål att bara klara hälften av kurserna, men under första året lyckades jag klara sju av åtta kurser. Jag räknar med att jag behöver lägga till ett fjärde år. Nu i årskurs 2 kommer kurser som kräver mer närvaro.

Andreas Augustsson.Hur fungerar det med klassen?

- Jag har också fått otroligt bra stöd av de andra i klassen. Jag har fått hjälp med anteckningar när jag missat föreläsningar och hjälp med att placera mig i lämpliga grupper för att det ska flyta på så bra som möjligt.

Vad gör du om tio år?

- Jag vet inte, än. Det är för tidigt att säga. Det finns så många möjligheter, men jag kan tänka mig att vara ute på byggen som t.ex. platschef.

Vad är det som driver dig?

- Jag är en person som vill göra saker så bra som möjligt. En stor del av mitt liv handlar ju om fotbollsspelande. Jag har det i mig att alltid föra saker ordentligt och att hela tiden vilja bli bättre. Därför kan det vara frustrerande när jag inte kan vara med på hela föreläsningar, utan måste gå iväg till träning mitt i när det håller på att bli som mest intressant.

Har du tips till andra studenter?

- Jobba hårt och lägg ner den tid som behövs. Och få inte panik kom du missar t.ex. en tenta. Det är bara att göra om den tills du klarar den.

Namn: Andreas Augustsson
Ålder: 32
Kommer från: Åltorp/Landskrona
Utbildning: Studerar till byggingenjör, åk 2
Tidigare läst: Naturvetenskap på gymnasieskola i Landskrona
Yrke: Fotbollssspelare, försvarare i Elfsborg (A-laget)
Fritid: Är ute i skogen med hunden, en gordonsetter, fiskar och jagar fågel (för att träna hunden). Har nyligen köpt hus utanför Borås, vilket kommer at ta en hel del tid att fixa med.
Borås som studentstad: Ingen aning, Jag lever inget studentliv direkt. Men staden Borås är jättetrevlig och tillräckligt stor. Det som är bra är all fin natur runt omkring.

Text och foto: Solveig Klug