Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-11-07 09:40

Lysande framgång i Paris


Textilhögskolans smarta textilier fortsätter att göra succé ute i världen. Nu senast har forskare och studenter valts ut att visa upp alster i en uppmärksammad Parisutställning på temat kroppens färger. – Textilhögskolan syns allt mer utomlands och att vi gör saker som är eftertraktade och som håller toppklass, säger Ulla Eson Bodin professor och en av de utvalda utställarna. Andra utställare är exempelvis Vivienne Westwood och Yohji Yamamoto.

Utställningen ”Couleurs sur corps” pågår från den 23 oktober till 9 november i ett enormt tält bara ett stenkast från Eifeltornet. Gensvaret från publiken har varit stort. Under veckan som gått beräknar man ha över 20 000 besökare. De har kommit för att se hur och vad man kan göra för att sätta färg på kroppen. Det handlar om mötet mellan olika kulturer, likheter och olikheter.

Ulla Bodins verkEn mångfald som visas i form av kroppsmålningar, modekreationer, tatueringar och kosmetika. Ett tema där vissa delar ur Textilhögskolans sinnliga ”Body & Space” passar in ypperligt och som väckte intresse hos CNST, ett centrum för vetenskaplig forskning.

– Vi valdes ut för att vårt material håller hög kvalitet och illustrerar vissa valda motiv som fluorescerande, ljus, färg och framtidens mode, berättar Ulla Eson Bodin. På bild syns hennes egen fluorescerande kreation.

Linne som mäter hjärtfrekvensForskaren Lena Berglins linne som mäter hjärtfrekvens väckte stort intresse och fick gestalta att kropp och hälsa hör ihop.

Avtryck
Linda Worbins textilierMaterialet till Body & Space utvecklas hela tiden. Det handlar om textilier som reagerar på ljud, ljus och värme – som krymper, växer, lyser och ändrar mönster. Linda Worbins textilier känner till exempel av tryck från kroppen och visades i Paris ut tillsammans med en film som hon gjort tillsammans med Statsteatern i Stockholm.

Elin Svenssons kollektionElin Svensson, gick ut modedesignutbildningen i våras. Hennes examenskollektion  på temat hav och tjära syntes tillsammans med de stora modeaktörerna.

Fiskögon som smycken.
I kollektionen ingick också smycken som var formade som fiskögon. Även det ett sätt att smycka kroppen.

Text: Annie Andréasson
Foto: Ulla Eson Bodin och Monik Nyren