Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2008-09-18 08:55

Schysst satsning på hållbara textilier


Boråsarnas intresse för smarta schyssta produkter är stort. Det konstaterar högskolans miljöansvariga Christina Kaspersen när hon sammanfattar evenemanget ”Handla schyst” som arrangerades den 13 september. Högskolan och Textilhögskolan var en av utställarna på Stora Torget i Borås.

En bättre start på Borås stads första arrangemang som Fair Trade City gick knappast att ha. Solen sken och det var en fin höstdag.

– Många besökare kom till vår monter, där vi visade framtida produkter från forskningsprojektet smarta textilier, säger Christina Kaspersen.

Montern hade smyckats med prototyper från Textilhögskolans Ulla Bodin, Folke Sandvik, Marie Ledendal och Margareta Zetterblom. Här fanns också energiväv från Ludvig Svensson och exempel på solskyddsprodukter från Almedahls. Svenskt konstsilke bidrog med aramid fiber garn.

Både stora och små klämde och kände på produkterna.

– Frågorna var många och jag kan bara sammanfatta dagen som lyckad. Vi uppfyllde vårt mål att visa produkter ur forskningsprojektet Smarta textiler och fick berätta om de positiva egenskaper som de kan ha ur t. ex ett energiperspektiv. Här jobbar vi för ett hållbart samhälle.

Textilhögskolans studenter hjälpte till med styling.
Under dagen hjälpte även studenter från Textilhögskolan, nyblivna klädägare att få sina nyvunna plagg stylade enligt senaste snitt. Kön till stailingen var lång och mycket populär! Monterbesökarna fick även veta mer om Högskolan i Borås och arbetet med miljö- och hållbar utveckling.

Text: Annie Andréasson
Foto: Christina Kaspersen