Huvudmeny

2009-12-11 07:30

Gymnasister bjöds på Nobelföreläsningar


Ett 100-tal gymnasieelever kom till de Nobelföreläsningar som Institutionen Ingenjörshögskolan bjudit in till på onsdagen, dagen före Nobeldagen. De fick intressanta förklaringar på ett lagom lättsmält sätt. Allt för att förstå var det var som gett nobelpriset i Kemi, Fysik och Fysiologi eller medicin år 2009.

Gymnasieelever lyssnar på nobelföreläsningar.Sedan ett antal år tillbaka bjuder Institutionen Ingenjörshögskolan in traktens gymnasieelever på naturvetenskapliga och tekniska program under Nobelveckan för att de ska få ett par timmars inblick i nobelpriserna inom fysik, kemi och fysiologi/medicin. Det är lärare på institutionen inom samma ämnesområden som ger spännande föreläsningar om vad det är som föranlett att just aktuella upptäckter lett till Nobelpriset. Ett hundratal elever från Bäckängsgymnasiet, Sven Erikssonsgymnansiet och Portalen i Borås kom för att lyssna.

Spännande ord som CCD-detektor, totalreflektion, telomerer och ribosomer seglade förbi och fick sin betydelse förklarad.

Elsa Fagerjord och Eva Hjälmgren, lärare på Bäckängsgymnasiet.- Våra elever känner igen en hel del och det kan man kanske inte tro när det gäller Nobelpriset, säger Elsa Fagerjord och Eva Hjälmgren, lärare på Bäckängsgymnasiet.

Igenkänningseffekten är något som följer eleverna tillbaka till skolan och lektionerna i kemi, biologi och fysik.

Läs mera på Kungliga Vetenskapsakademins hemsida om fysikpriset, kemipriset samt fysiologi eller medicinpriset.

Text och foto: Solveig Klug