Huvudmeny

2009-04-30 13:00

Samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan och NASA


I ett unikt samarbete mellan NASA, Chalmers, Smart Textiles' Prototype Factory och Textilhögskolan har ett fullskaligt rymdhabitat tagits fram. På måndag den 4 maj öppnas utställningen ”Boplats rymden” i Nordstan, Göteborg.

För att testa astronauters vardag inför resor till Mars, vill NASA bygga en boplats, även kallat habitat, på månen. Fullskalemodellen som Chalmers har byggt upp i samarbete med Smart Textiles och Textilhögskolan, ska ge besökaren en känsla för hur en astronauts vardag kan komma att se ut. Projektet är Chalmers bidrag till Göteborgs Vetenskapsfestival.

Utmaning

2009-04-30_Stig_nilssonSmart Textiles' Prototype Factory och Textilhögskolan blev tillfrågad att ta fram det textila skalet som inhyser habitatet.
– Textilen, som är åtta och en halvmeter i diameter och tre meter hög, är gjord i polyester med pläterad insida, säger Stig Nilsson som har projektlett Textilhögskolans arbete tillsammans med Protptype Factorys ansvariga Magnus Bratt, under de åtta veckor som fanns till förfogande.

– Vi har aldrig gjort något liknande tidigare så det var en rolig kreativ utmaning, fortsätter Stig Nilsson.

Många i samarbete

Arbetet med textilen har inneburit mycket arbete med många inblandade. Studenter från Textil produktutveckling med entreprenörs- och affärsutveckling har gjort förarbetet och testvävt tillsammans med teknikern Tommy Martinsson. Företaget ACG Nyström har stått till förfogande med en maskin för att göra svetssömmen och den f.d. textilingenjörstudenten Sara Almgren har sytt ihop de 30 segment till fem moduler som slutligen trätts på ett skal

– Tyget passade perfekt, så nu är arbetet slutfört. På måndag åker jag till Göteborg för att njuta av utställningen, säger Stig Nilsson avslutningsvis 

2009-04-30_NASA

På fotot framför habitatet syns Sara Almgren, textilingenjör, Joakim Haglund, projektledare "Boplats rymden" samt Stig Nilsson, Textilhögskolan. 

Fakta

Vetenskapsfestivalen i Göteborg pågår mellan 4-10 maj. Program går att hämta på 200 platser runt om i Göteborg eller direkt på webben: www.goteborg.com/vetenskapsfestivalen

Utställningen ”Boplats rymden” öppnar kl. 13:00 på måndagen den 4 maj i Nordstan, vid Åhlens, bakom Turistbyrån.
Läs också bloggen som är kopplad till ”Boplats rymden”: www.boplatsrymden.blogspot.com

Text: Therese Rosenblad 
Foto: Stig Nilsson och privat