Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2009-04-16 12:00

Barnens självständighet överraskade utbytesstudenter


Tre månader i Sverige är över och nu har de portugisiska utbytesstudenterna återvänt hem. Förutom alla upplevelser och resor de gjort, tar de även med sig nya kunskaper hem till Portugal.

Under tre månader har de fem utbytesstudenterna Joana Nóbrega, Joana Bernardo, Inés Correz, Marta Mendance och Cristiana Pinto, fått lära sig mer om den svenska förskolan. Dels i skolbänken, men den största delen av tiden har de spenderat på en varsin praktikplats.

Barnens självständighet var det som mest skiljde den svenska förskolan mot den portugisiska, är de fem utbytesstudenterna överens om.
– Här klär barnen på sig själva när de ska ut och leka. De ville inte ens ha hjälp, säger Joana Nóbrega och de andra studenterna hade upplevt samma sak på sina respektive praktikplatser.

– I Portugal får du göra allt åt barnen, fortsätter hon.

Snön fascinerar

På frågan om vad som är det bästa med Sverige, säger alla fem, i mun på varandra: Snö!
– Det var som ett sagolandskap när vi kom hit i januari, snö och små hus. Det var som jul varje dag! säger Joana Bernardo lyriskt.

Även svenskarnas attityd förvånade dem alla.
– Svenskarna är fantastiskt trevliga och hjälpsamma. Särskilt busschaufförerna, som fick ge oss extra hjälp, säger dem och skrattar åt ett minne när de tappade bort sig i Borås.

De har hunnit besöka Göteborg, Stockholm, Kiruna, Norge och självklart samtliga sevärdigheter i Borås. Allihop är trots allt överens om att det bästa med Sverige ändå var snön.

2009-04-16_portugisiska-utbytesstudenter
Från vänster: Joana Bernardo, Marta Mendonca, Cristiana Pinto, Inés Correia och Joana Nóbrega. 

Fakta:

Institutionen för pedagogik har, förutom med Portugal, även utbyte med en rad andra universitet. Om du vill studera en termin utomlands kan du läsa mer här. 

Text och foto: Therese Rosenblad