Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2009-05-25 13:30

Smartaste affischen vinner


Nedräkningen till Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, ForskarFredag, har startat. Den 25 september är det dags igen att experimentera och prova på forskning i Borås. Men redan nu kan unga tävla om att göra affischen som bäst lockar kompisarna att möta forskare.

Högskolan i Borås är för andra år i rad huvudarrangör för ForskarFredag Borås. Nytt för i år är bl.a. det utvecklade samarbetet med Navet Science Center, Borås Stad, Mitt i Borås och Studentkåren i Borås.
– Samarbetet är viktigt och särskilt påtagligt i Högskolans syn på forskning och utveckling. ForskarFredag är för oss ett prioriterat projekt då vi kan visa all den intressanta forskning som bedrivs på Högskolan och med våra samarbetspartners. Detta är viktigt också för att stimulera människors intresse, speciellt barns och ungdomars intresse för forskning, säger högskolans rektor Lena Nordholm.

Den 25 september är alla välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka, tävla och komma forskare nära i Borås och på 17 andra orter runt om i Sverige.
– Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Affischtävlingen med internationella ambitioner

De tre bästa affischbidragen i Borås tävlar i en nationell slutomgång där svenska folket inbjuds att webbrösta. Pristagarna presenteras under ForskarFredag då affischerna också ställs ut.

Affischtävlingen är öppen för barn och ungdomar mellan 6 och 12 år. Uppgiften är att på egen i hand eller i grupp göra en affisch som lockar unga att träffa forskare, till exempel på ForskarFredag, och att kort beskriva tanken med bilden. För närvarande är redan ett 40-tal skolor i Borås kontaktade för att delta i tävlingen. (Vill du veta mer om tävlingen läs på http://boras.forskarfredag.se/2009/)

Allmänheten och en expertjury korar tillsammans de nationella vinnarna. Fina priser med koppling till kunskap och skräddarsydda studiebesök samt spännande priser även i den lokala tävlingen står på spel. Förstapristagarna deltar dessutom i en europeisk final och den segrande affischen kommer att användas vid nästa års festival.

Experiment, lunch och forskare för utlån

ForskarFredag Borås erbjuder ett tiotal programpunkter som till exempel spännande experiment på 500 kvm Matematikpalatset, workshops och samtal om kosmiska kretslopp samt också utlån av forskare till företag, organisationer och skolor. Dessutom genomförs en rad mobila experiment ute på stan och allmänheten bjuds på lunch och samtal med forskare inom många olika områden. ForskarFredag Borås skapar också en mötesplats mellan EU och forskning där forskare och kommunens företrädare samtalar med allmänheten om EU-relaterade forskningsprojekt och samarbete. Alla aktiviteter är gratis.

EU-kommissionen har utlyst den 25 september till Researchers’ Night, som anordnas på hundratals ställen runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och äger rum i Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Örebro. 

ForskarFredag Borås stöds av Västra Götalandsregionen, EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information: http://boras.forskarfredag.se/2009/

Om du är forskare vid högskolan och vill medverka på ForskarFredag Borås kontakta:
Belma Kratovic, projektledare ForskarFredag Borås, 033-435 40 52, 0701-46 74 51, belma.kratovic@hb.se

Text: Belma Kratovic