Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2009-10-22 11:57

Distans krymper avstånd


Annemaree Lloyd-Zantiotis, universitetslektor på Charles Sturt University i Australien, tog sig ända till Borås för att prata om studier på distans. Där är själva tanken är att man ska kunna studera på den plats man är. I Borås fick hon även under besöket för första gången se snö. - Det har varit det bästa med vistelsen här, säger Annemaree och skrattar.

Annemaree Lloyd-Zantiotis , inbjuden till Högskolan i Borås av Institutionen biblioteks- och informations- vetenskap, är verksam vid Charles Sturt University, södra halvklotets största bibliotekshögskola med, över 37 000 studenter. Universitetet ligger i en stad som heter Wagga Wagga, och majoriteten av studenterna studerar på distans.
- Distansstudier ger studenter möjligheten att vara flexibla. Du kan jobba 100 % och ändå studera. Det går också att välja HUR man ska studera. Du behöver inte komma på föreläsningar utan kan studera på kvällar och helger, berättar Annemaree Lloyd-Zantiotis.

Att studera heltid har länge varit den främsta studieformen på högskolor och universitet men i och med främst Internets intåg i världen krymper också avståndet till akademiska studier.
- Vi har studenter från hela världen på vårt universitet och studenterna kommer bara till Australien en eller två gånger. Eventuell praktik och liknande kan de göra i sina hemländer men de flesta väljer att komma hit när de tar sin examen för att träffa sina kurskamrater och se universitetet.

Skype, digitala whiteboards och Second Life

Internets möjligheter och den väldigt snabba tekniska utvecklingen som skett med till exempel Skype* gör att det finns många sätt att undervisa på, säger Annemaree Lloyd-Zantiotis.
- Just nu använder vi mycket bloggar och wikis. Vi använder Skype, digitala whiteboards och Second life - en 3d-värld online - och videokonferenser så att vi kan möta studenterna.

Hur är det att lära ut genom videokonferenser när man inte har studenterna framför sig?
- Om man använder den teknik som finns så kan man se alla studenterna på en stor skärm. Det är inte samma sak som att ha studenterna närvarande, men det är ändå bättre än att inte se dem alls.

Traditionellt sett går elever från gymnasiet direkt till högskolestudier, men det är när den cykeln bryts som distansstudier primärt kommer in i bilden.
- Numera går också unga människor mer sällan direkt från gymnasiet till universitet och högskola, de jobbar gärna något år mellan studierna. När du börjar jobba skapar du en viss livsstil och för att inte behöva ändra den, men ändå kunna studera samtidigt, är distansstudier ett bra sätt.

Det i sin tur gör att distansstudenter i regel är lite äldre än heltidsstudenter, och kanske mer motiverade.
- Att studera är ett val. Människor jobbar och kanske vill vidareutbilda sig. Med studier på distans är det möjligt. Numera har vi även något som kallas ”trimester”, vilket innebär att studenter inte är hänvisade till att studera på hösten och våren utan kan studera hela året om. Det gör att utbildningen går fortare.

Tror du att fler kommer att välja distansstudier i framtiden?

- Ja. Ju fler studiemöjligheter det finns online och när tillängligheten till internet ständigt ökar kan man välja att studera oavsett av var man är i världen. Studenter från hela världen kan välja att studera hos oss för att våra kurser är intressanta.
- Samtidigt tror jag inte att distansstudier någonsin kommer att ersätta heltidsstudier. Det kommer nog snarare fungera som ett komplement och kanske mer rikta sig till folk som inte normalt skulle studera på universitetet, säger Annemaree Lloyd-Zantiotis.

Under Annemaree Lloyd-Zantiotis besök i Borås den här gången (det tredje i ordningen) fick hon också se snö för första gången.
- Det, tillsammans med att ha träffat många akademiker och studenter, har varit det bästa under den här tiden.

Du får komma hit i februari när det är riktig vinter här.
- Jag ska faktiskt till Estland i just februari och kanske passar på att komma hit då, avslutar Annemaree Lloyd-Zantiotis.

*Skype är ett sätt att ringa via internet. Det är gratis och man kan ringa till världens alla hörn, förutsatt att de har internetuppkoppling. Dessutom kan man använda webbkamera för att se varandra när man pratar.

Text och foto: Kristoffer Lidén