Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2009-10-28 14:06

Skönsång från Näktergalen


Projektet Näktergalen, där studenter på Högskolan i Borås fungerar som mentorer till barn, var i år så populärt att alla barn som sökte inte kom med. - Ja, intresset ute på skolorna har varit stort så vi har fått säga nej, säger Kicki Player Pellby, projektledare för Näktergalen.

Projektet Näktergalen går in på sitt andra år av tre som ett försöksprojekt där studenter på Högskolan i Borås fungerar som mentorer, eller ”vuxenkompisar”, till skolbarn i åldrarna 8-12 år. Förra året fick projektledaren Kicki Player Pellby kämpa lite för att få ihop deltagare till projektet men i år fick bara en tredjedel av de intresserade plats.
- Både barn och föräldrar är intresserade av det här. Det finns barn som har längtat ända sedan i våras efter att det här ska komma igång.
- Jag tror att det är bra för barnens del när det gäller självkänsla och att bli sedd av någon som inte är deras mamma eller pappa. Barn idag är alltid i grupp, klasserna är stora och det finns inte mycket tid till var och en. Tittar man på de aktiviteter som barn är med på är det ofta lagaktiviteter som till exempel fotboll. Det är inget fel i det men det är också viktigt att stärka egot och bli lyssnad på, säger Kicki Player Pellby.

Mentorer blir bättre studenter

Även om intresset till stor del kommer från barnen och föräldrarna i projektet vinner även mentorerna mycket på att vara med i Näktergalen.
- De tycker att de blir bättre studenter. Det är väldigt nyttigt att ha någon annan än sig själv att fokusera på, framförallt när det är mycket inlämningar och tentor. Ibland kan studenten vara stressad och dessutom vara tvungen att träffa sitt mentorsbarn men alla är övertygade om att de presterar bättre på tentorna när de kommit iväg med sitt barn och fått koncentrera sig på något helt annat en stund.
- Många studenter säger också att de lär sig saker som de kan ha med sig i bagaget när de går ut på arbetsmarknaden. Exempelvis att de måste ta ansvar för någon annan än sig själv och att de måste utmana sin kreativitet och fantasi för att försöka göra något intressant och roligt som inte kostar massa pengar.
Det händer dock ibland att det kommer hjälp utifrån. Kicki Player Pellby berättar att när hon en dag klev av tåget i Borås stod chefen för Stadsparksbadet och väntade på henne på perrongen. Med sig hade hon ett tjockt kuvert med fribiljetter till badet till ett värde av flera tusen kronor.
- Jag blev helt chockad, utbrister Kicki Player Pellby, men väldigt tacksam.

”De har ju hiss!”

Efter nästa år ska kommunen bestämma om det blir någon fortsättning för projektet Näktergalen. Fördelarna är många och som Kicki Player Pellby ser det finns det egentligen bara två saker som skulle kunna avsluta projektet.
- Det jag kan komma på som talar emot är att det kostar en liten peng och att det kan vara svårt att se någon direkt och mätbar nytta för högskolan.

Hon funderar en stund och lyckas till slut vända det senare argumentet till något positivt ändå.
- När jag pratade med barn som var med i projektet förra året sa alla att de ska gå på Högskolan i Borås när de blir stora. Jag frågade en kille om varför han ville gå på högskolan och han svarade att det här är den bästa skolan, de har ju hiss!
- Han hade uppfattat att högskolan är ett coolt ställe och att det är där man ska vara efter gymnasiet, om man kommer från Hässleholmen vilket han gjorde. Här kan man prata om breddad rekrytering, visserligen på lång sikt, men ändå, avslutar Kicki Player Pellby.

Näktergalens hemsida

Sveriges Radios rapportering om Näktergalen

Ikväll visar TV4-nyheterna Borås ett inslag om Näktergalen

Text: Kristoffer Lidén
Foto: Kicki Player Pellby