Huvudmeny

2010-12-29 08:05

Svensk miljöteknik på turné i Brasilien


Under en vecka i början av december deltog representanter från Högskolan i Borås i en ”road show” av svensk miljöteknik i Brasilien. Under turnén hölls diverse seminarier och mottagandet av det svenska Waste Recovery-projektet var positivt.

Det var nätverket SymbioCity som anordnade en turné i nordöstra Brasilien med representanter från svenska ambassaden, exportrådet och sju svenska företag; ABB, Envac, ITT Water and Wastewater, Saab, Scania, Sweco och Volvo.

Hans Björk, prefekt på Ingenjörshögskolan, var med i Brasilien och representerade IH och Waste Recovery Aktörssamverkan.

- Vi fick mycket positiv uppmärksamhet och räknar med flera brasilianska besök under året, säger Hans Björk.

Under turnén hölls seminarier i Salvador, Recife och Fortaleza, tre städer som växer snabbt, både ekonomiskt och geografiskt. Städerna kommer även att vara värdstäder för fotbolls-VM 2014 vilket innebär att stora investeringar från statens ”program för accelererad tillväxt” de kommande åren.   Förutom seminarier besökte delegationen bland annat vattenreningsverket Embasa, Ibap som återvinner plast och södra hemisfärens största hamn: Suape.

450 000 kronor från Vinnova

Den brasilianska roadshowen stöder alltså projekt Waste Recovery Brazil-Sweden. Och inte nog med det, projektet har nu tilldelats 450 000 kronor från Vinnova. 

Sedan 2006 har Högskolan i Borås tillsammans med Borås Stad, Borås Energi & Miljö AB och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut samarbetat för att överföra kunskap och teknik inom avfallshantering och resursåtervinning från Sverige till andra länder. Det är dessa aktörer som bildat nätverket  Waste Recovery Aktörssamverkan.

Målet för nätverket är att bidra till hållbar utveckling och skapa affärsmöjligheter inom avfallshantering via samverkansprojekt mellan brasilianska och svenska aktörer. 

Fakta

SymbioCity är ett nätverk av svenska företag och organisationer som drivs av Svenska Exportrådet. Läs mer om SymbioCity här. 

Waste Recovery besökte Brasilien i september.

Text: Ida Borenstein
Foto: Ulf Nilsson