Huvudmeny

2010-05-19 08:00

Utbyte med Brasilien snart möjligt


Nu har ytterligare ett steg tagits i arbetet att få ett lärar- och studentutbyte med Universidade do Estado de Santa Catarina i södra Brasilien. Under en veckas tid har representanter från universitetet varit på Institutionen för pedagogik för att lära sig mer om utbildningarna, högskolan och inte minst Sverige.

Det var ett positivt och entusiastiskt sällskap som på avresedagen den 12 maj försökte sammanfatta sina tankar.
– Vi är väldigt intresserade av ett utbyte mellan Sverige och Brasilien, deklarerar Gláucia de Oliviera Assis några timmar innan de ska återvända hem och fortsätter:

– Det är intressant att jämföra länderna och byta erfarenheter. Det är viktigt att lära av varandra och jag är övertygad att svenska studenter som kommer hit kan lära oss mycket likaväl som vi kan lära dem.  

Linnéus Palme-utbyte

De kände sig väl omhändertagna under sin vecka på Institutionen för pedagogik och var övertygade att deras egna studenter och lärare skulle trivas utmärkt.
– Det är i så fall vädret som kan ställa till problem, skrattar Gláucia de Oliviera och syftar på de få plusgrader som veckan bjudit på.

– I Brasilien är det höst men det är varmare än här, tillägger det övriga sällskapet Marlene de Fáveri och Geovana Mendes Lunardi.  

Nu återstår att söka finansiering från Linnaeus Palme-programmet, där det förhoppningsvis framtida utbytet ska ingå.

Gláucia de Oliviera, Marlene de Fáveri och Geovana Mendes Lunardi.
Gláucia de Oliviera, Marlene de Fáveri och Geovana Mendes Lunardi.  

Fakta

Universidade do Estado de Santa Catarina är lokaliserat i staten Santa Catarina med tio olika centrum utspridda i staten.

FAEDO – Centrum för humaniora och utbildning har fyra lärarutbildningar på grundnivå med inriktningar mot: pedagogik, biblioteksvetenskap, historia och geografi. Läs mer på universitetets webbsida. 

Text och foto: Therese Rosenblad