Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-04-27 13:04

Formsäkert bidrag till Triumph Inspiration Award


Nu väntar London för modedesignstudenten Elin Engström på Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Hon vann deltävlingen i Triumph Inspiration Award den 22 april och representerar Sverige när den internationella tävlingen avgörs under Fashion Week i London i september.

Drygt sextio designskolor från 27 länder runt om i världen deltar i Triumph Inspiration Award. Från Sverige är det bara studenter från Textilhögskolan som varit med och tävlat om en finalplats. I september avgörs det vem som tar hem priset på 15 000 euro och får sina underkläder producerade i en exklusiv upplaga.

Elin Engström”Imagomania” vann

Juryn fastnade för Elin Engströms outfit ”Imagomania” när den svenska finalen avgjordes på Röhsska museet igår eftermiddag. Kreationen handlar om en flickas transformation till kvinna.
– En biton har också varit att ställa frågan varför det kryper längre ner i åldrarna hos flickor att uttrycka sig som kvinnor genom klädkoder, säger en omtumlad Elin Engström efter vinsten.

Även kreationens namn har koppling till inspirationskällan, där ”Imago” betyder slutstadiet i insektens metamorfos – alltså förvandlingen från exempelvis puppa till fjäril.

Kreativa former

Sara Andersson kom tvåa. Även andra- och tredjeplatsvinnarna tog fasta på årets tema ”Shape Sensation”. Sara Andersson tog inspiration från olika arkitekturer och skapade plagg med skulpturella former.
– Jag vill skapa kontraster i formerna men också i färger och material. Samtidigt vill jag förmedla glädje och visa att jag tycker att design är det roligaste som finns.

 

 

Isabella Falkirks fick en hedrande tredjeplacering. Trean, Isabella Falkirks kreation ”Nesting” har skapats utifrån personliga känslor.
– Den symboliserar mina motsättningar att stadga mig och bilda familj. Det är något jag längtar efter men samtidigt är rädd för.  Det inbyggda huvudet representerar instängdheten.

 

 

Tvåan, vinnaren och trean poserar
Till vänster ses Sara Anderssons kreation som kom på andra plats. I mitten Elin Engströms vinnande "Imagomania" och till höger tredjeplatstagaren Isabella Falkirks "Nesting".  

Text och foto: Therese Rosenblad