Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-12-10 09:00

Hur ser framtidens vävprocess ut?


Nu kan Lena Berglin, som är forskare vid Textilhögskolan, låta sin forskning blicka allt längre in i framtiden. För någon vecka sedan fick hon beskedet att hennes forskningsprojekt får 500 000 kronor av Vinnova. Pengarna ska användas till en hypotesprövning kring hur man kommer att tillverka vävda textila material i framtiden.

Projektet, som Vinnova har premierat med 500 000 kronor, bygger vidare på doktoranden Siw Erikssons arbete med att ta fram en helt ny vävprocess. Hon och Lena Berglin kommer nu att jobba tätt tillsammans det kommande året.

- Vi ska utveckla tredimensionella multilager av nya tekniska material och vi vill visa att man kan göra de här strukturerna i en och samma process, till skillnad från idag när man använder många och ofta hantverksmässiga processer, berättar Lena Berglin.

Lena Berglins forskning om interaktiva textilier, alltså tyg som interagerar med sin omgivning, har fått mycket uppmärksamhet. Handsken man kan prata i och linnet som mäter hjärtfrekvens är exempel på smarta textilier som kan komma att underlätta livet i framtiden. Hösten 2008 doktorerade Lena Berglin med sin avhandling om interaktiva textila strukturer vid Högskolan i Borås och Chalmers tekniska högskola.     

Läs mer om Lena Berglins tidigare forskning.

Och om hennes smarta textilier.

Text och foto: Ida Borenstein