Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-07-20 08:37

Tur och THS skapade praktik i Shanghai


Zeeshan Ali tog sin master i Applied Textile Management vid Institutionen Textilhögskolan och fick efter utbildningen en praktikplats hos New Wave i Shanghai. Men han höll på att aldrig komma iväg.
– Kina avslog min visumansökan utan att ens ha prövat fallet, eftersom jag kommer från Pakistan, berättar Zeeshan Ali.

Tack vare Textilhögskolans internationella rykte fick pakistanske Zeeshan Ali, efter att ha läst Masterutbildningen Applied Textile Management, möjligheten att söka praktik hos New Wave Group i Shanghai. Praktiken är på sex månader och därefter bestämmer sig företaget om praktikanterna är värda att satsa på, och i potten finns ett tvåårskontrakt.
– De har berättat att de ville ha någon med erfarenhet från produktionsledet. Leverantörer kommer inte att kunna lura mig, eftersom jag arbetat inom området.
– Jag är dessutom bra på språk. Jag talar hindi, pakistanska och lite bengali, och kan på så vis vara till stor nytta för New Wave.

Bland 100 000-tals sökande runt om i världen blev Zeeshan Ali erbjuden en av de få praktikplatserna. Han sökte visum för att arbeta, men fick avslag direkt. Då backade även New Wave, och Zeeshan såg chansen flyga all världens väg. Men han gav inte upp. Han tog kontakt med pakistanska ambassaden i Stockholm och berättade att han följt alla regler och steg man måste göra för att vara berättigad till visum. Pakistanska ambassaden i Sverige kontaktade sin motsvarighet i Shanghai och plötsligt ändrade sig regeringen.
– Jag tackar Gud för den här möjligheten. När det började strula pratade jag med min mor som sa ’om du bara gör ditt bästa, så kommer det att ordna sig’. Det betydde mycket för mig, säger Zeeshan Ali.

”Komma till djungeln”

Han är 26 år och efter att ha tagit sin kandidatexamen hemma i Pakistan, blev han antagen till masterstudier vid Högskolan i Borås.
– En vän till mig har läst vid Högskolan i Borås och fått ett väldigt bra arbete efter det. Det gjorde mig inspirerad.
– Dessutom hade jag aldrig fått möjligheten till att söka praktikplatsen hos New Wave, om det inte varit för Textilhögskolan.

Zeeshan Ali betonar också vikten av integration som lärarna på Textilhögskolan tydligt arbetat med.
– Inom Applied Textile Management måste vi arbeta i grupper. Våra lärare väljer ut personer från olika delar av världen och sätter ihop oss i grupper. På New Wave kommer jag att arbeta med handelsvaror och ha kontakt med folk från olika delar av världen. Här i Borås har jag lärt mig hur jag ska kommunicera med människor som kommer från en annan kultur än min egen.

Du kommer från 17-miljonersstaden Karachi i södra Pakistan. Hur var det att komma till 100 000-personersstaden Borås, som dessutom ligger på andra sidan jordklotet?

– Ärligt talat var det som att komma till djungeln. Det fanns ju inga människor någonstans. Jag och mina vänner var tvungna att åka till Göteborg eller Köpenhamn för att se folk!
– Som student har jag varit tvungen att planera noga, eftersom det är en väldigt lång resa mellan Sverige och Pakistan, berättar Zeeshan Ali.

Nu pågår alltså sex månaders praktik, med en förhoppning om att kunna få en tvåårig anställning hos New Wave.
– Mitt första mål är att kunna arbeta vidare hos New Wave. Skulle inte det gå kommer jag att använda den erfarenheten jag fått för att få ett arbete i Pakistan. Det är ett stort land (världens sjätte folkrikaste) med stor textilindustri och många möjligheter till arbete. Eller så kommer jag tillbaka till Borås för fler masterstudier, avslutar Zeeshan Ali.

Text och foto: Kristoffer Lidén