Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-06-23 11:28

Bärande design


Kunder som befann sig på Åhléns den 16 juni trodde nog inte sina ögon. Tre personer vandrade omkring i butiken och plockade på sig varor i sina kläder som också fungerade som shoppingkassar. Allt var en del av masterstudenten Zizi Wenjing Zhus performance och examinationsarbete där hon har arbetat med begreppet ”bärande”.

Inspirationen till de ”bärande plaggen” har Zizi Wenjing Zhus hämtat från det antika Kina. Hon ville undersöka utrymmet mellan plagget och väskan.
– Integreringen mellan mode och funktion är mitt sätt att försöka förklara meningen med mode som ofta ses som en fin men en kortlivad företeelse. Mode är så mycket mer, förklarar hon.

– Mode ger trygghet, bekvämlighet och uttrycker personlighet. Jag har ställt frågan vad som händer med mode när funktion får samma roll som det estetiska.

Bärande design

De tre modellerna gick omkring i butiken och plockade på sig varor i sina genomskinliga plagg under två timmar tills de inte orkade bära något mer. Sedan placerades varorna ut på golvet.
– Jag blev förvånad hur mycket det faktiskt fick plats i plaggen, säger Zizi Wenjing Zhu.

Plaggen rymmer många varor, vilket förvånade Zizi Wenjing Zhu

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat