Tibetanskt öljäsning ledde till spännande upptäckt

När han skulle välja projekt till examensarbetet låg en idé sedan länge och grodde. Han gjorde för några år sedan en resa till Himalaya, närmare bestämt till Dharamsala i Indien, Dalai Lamas nuvarande hemvist. Här jäser man öl på ris. Det kanske inte verkar så konstigt, men det är det. Ris innehåller nämligen stärkelse som vanliga jästsvampar till vår svenska öljäsning inte kan bryta ner.

- Vanligt öl görs på korn eller vete som mältas, kornet börjar gro, krossas och rostas. Grodden frigör ämnet amylas som kan bryta ner stärkelse till socker. Detta socker blir sedan öl. I Tibet där ölet görs av ris kokar man riset. Men då förstörs enzymerna, så det kan inte finnas amylas kvar. Så frågeställningen i mitt examensarbete handlar om hur jästsvampar då kan växa på risstärkelsen, berättar Jonas Nyman.

Upptäckte intressanta mikroorganismer

Jonas Nyman lyckades få tag på tibetansk så kallat phap, dvs. jäst ris från en tidigare omgång öljäsning som man torkat. Han besökte också ett ölbryggeri i Indien för att titta närmare på processen. Jonas Nyman tänkte att det måste finnas någon annan mikroorganism som kan bryta ner stärkelse till socker. I phap-proverna fann han intressanta mikroorganismer.

-Jag hittade två bakterier som klarar av att bilda amylas. Forskare har också hittat andra mögelkulturer. Det verkar som om flera faktorer samverkar. Min tanke var att denna kunskap kanske kan användas vid bioetanolproduktion. Idag köper man enzymer som tillsats vid bioetanolproduktionen, vilket är väldigt dyrt.

Förbisett i tidigare forskning

-Ingen har tidigare studerat bakterier i phap. Det är egentligen vanliga bakterier, men de har avfärdats i sammanhanget och forskningen har i stort sett bara fokuserat på mögelkulturer och helt sonika utgått från att det är de som sätter fart på nedbrytningen av stärkelsen. Mitt förslag är att bakterierna också är inblandade i jäsningsprocessen.

I dagarna blir Jonas Nyman klar med sin grundutbildning till kemiingenjör med inriktning mot tillämpad bioteknik. Till hösten hoppas han komma in på en masterutbildning i industriell bioteknik.

-Då skulle jag vilja titta närmare på hur man extraherar amylas och se om det är bakterier eller mögelsvampar som får fart på nedbrytningen av risstärkelsen.

Har du inte funderat på att starta bryggeri av tibetanskt öl?

-Jo, faktiskt. Jag gick en starta eget kurs för ett par år sedan och utgick från just det, men just då var det inte möjligt. Det var nog redan då idén till mitt examensarbete började spira.

Jonas Nyman

Ålder: 28 år
Kommer från: Borås
Tidigare studier: Sven Erikssonsgymnasiet, Borås, tekniskt basår.
Blir färdig kemiingenjör med inriktning tillämpad bioteknik i juni 2010.