Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-05-05 07:37

Borås populärast i Göteborg


Högskolan i Borås har totalt fått in knappt 30 000 anmälningar till höstens kurser och utbildningar. Den kommun i Sverige som har flest anmälningar till Borås är Göteborg, med 6240 stycken.
– Högskolan i Borås är en högskola i Göteborgsregionen, så det är helt naturligt, säger informationschef Sten Dellby.

Sifforna representerar inte antalet fysiska personer som anmält sig till kurser och program, eftersom en person kan anmäla sig till flera olika program eller kurser. Totalt har 29189 anmälningar gjorts till högskolans 215 kurser och program för höstterminen 2010.

Noterbart är att det har kommit fler anmälningar från Göteborgs kommun (6240) än Borås kommun (4594). Informationschefen Sten Dellby ser inget negativt med att personer i Göteborgs kommun anmält sig till fler kurser och program än boende i hemkommunen.
– Nej, Borås som ort är för liten för att bära en högskola själv, vi måste vända oss till Göteborgsområdet.

Det mest populära programmet till hösten är Fastighetsmäklarutbildningen och när det gäller kurser är Digital modeskiss den som väcker mest intresse.
– Att en textilkurs är populärast är inte alls överraskande eftersom vi är nationellt ledande inom det området, kommenterar Sten Dellby.
– En viktig faktor till att Fastighetsmäklarutbildningen har flest anmälningar beror på en lagändring som gör det obligatoriskt att ha en sådan utbildning.

Minst populär är kurserna Psykiatrisjuksköterskans yrkesfunktion, Examensarbete med inriktning mot intensivvård och Dokumentproduktion med LaTeX, som bara har en sökande. Vad beror det på?
– Vissa kurser med få sökande ligger inom ett specifikt program så målgruppen är väldigt liten. Kommer det bara en person på de kurserna så är det faktiskt bra, säger Sten Dellby.

Bara två av Sveriges totalt 290 kommuner har inte registrerat någon anmälan till program eller kurser vid Högskolan i Borås, Åsele och Bjurholms kommun i Västerbottens län. 
– Det är allvarligt, det håller mig vaken om natten, avslutar en leende Sten Dellby.

Text: Kristoffer Lidén
Foto: Patrik Johäll