Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2010-03-03 17:00

Hon fick Toyota på fall


Det var inte självklart att Toyota skulle hitta rätt praktikant när de för andra året besökte Textilhögskolan den 25 februari. Företaget gör årligen en turné runt om Europa och många studenter vill ha de få eftertraktade platserna. Men Toyotas designchef fann den han sökte: Ann-Sofie Granström, tredjeårsstudent på textildesignutbildningen.

Glädjeyran var total efter beskedet att hon fick praktikplatsen och det blev ett ordentligt firande på kvällen. 
– Jag är fortfarande uppspelt och har redan börjat ”researchat” lite om staden jag ska till, säger en trött Ann-Sofie Granström dagen efter. 

Tio minuter att skapa intresse

Den betalda praktiken på Toyota i staden Nagoya, Japan är under två månader.
– Gårdagen började med att Toytoas designchef och en internationell rekryterare berättade om hur praktiken är upplagd. De har stora resurser, så jag kommer kunna få det jag gör provvävt på en gång, säger Ann-Sofie Granström och berättar även om den veckas semester som ingår för alla praktikanter.

Ann-Sofie Granströms strukturella möbeltextilierEfter Toyotas presentation var det dags för de nio utvalda textildesignstudenter att visa upp sina arbeten. Ca tio minuter hade de på sig att presentera sin portfolio.
– Innan det var min tur hade jag inte en tanke på att det fanns en möjlighet att få platsen. Under presentationen fick jag plötsligt en positiv känsla när de verkade intresserade.

Ann-Sofie Granström visade bland annat upp sin multifunktionella jacka som också kan vikas ihop till en väska. Även digitaltryckprojektet som hon hade med på Stockholm Furniture Fair presenterades.  
–Jag har arbetat med strukturer, bland annat smock, som jag sedan tecknat av och tryckt digitalt.

– Jag arbetar ganska mycket med textilier som ger illusion av att det är handgjort.

Kreativiteten viktig

Varför valet föll på henne har Ann-Sofie Granström svårt att svara på. Hon tror att Toyota vill ha in den europeiska kreativiteten för att få inspiration.
– Det verkar som de vill ha personer som går lite utanför de vanliga bilinredningsramarna. ”Keep up your good creativity” var det sista de sa till mig, berättar hon med ett leende.

Just nu är hon bara glad men tror att nervositeten kommer komma krypande när avresedagen i slutet av juni närmar sig
– Men jag känner mig trygg i kunskapen jag fått hittills på Textilhögskolan, särskilt under det tredje året. Det är tryggt att jag har processen i ryggraden och den tekniska kunskapen.

– Jag har ju press på mig att prestera så att de kommer igen nästa år. Att de kom tillbaka i år berodde ju på att förra årets praktikant Sara Ribbenstedt gjorde ett sådant bra jobb.

– Det är Textilhögskolans rykte och Saras arbete som gjort att jag får den här chansen.    

Läs om hur förra praktikanten, Sara Ribbenstedt upplevde praktiken
Se också Ann-Sofie Granströms portfolio

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat