Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-09-22 10:05

Boråsstudenter gör entré på Londons catwalk


Först blev det succé under Stockholms Fashion Week i augusti. Nu har klassen återförenats för att skriva historia. När avgångsstudenterna på modedesignutbildningen har bestämt sig för att Textilhögskolan ska synas – så gör de ett ordentligt jobb. Aldrig tidigare har en svensk designutbildning funnits med på London Fashion Week eller en examensvisning visats upp i internationella sammanhang. Gårdagen, den 21 september 2010 blev historisk på många sätt.

De första raderna intill catwalken i Freemason House i Covent Garden, kantrades av journalister från de största modetidningarna. Bland annat 17 personer från Elle och tolv personer från Vouge. Även representanter från modehuset Vivienne Westwood fanns på plats för att se Textilhögskolans examensvisning.
– Det är en bekräftelse när vi finns med i sådana här sammanhang, både för studenterna och för Textilhögskolan, säger prefekt Erik Bresky som flugit till London för att se visningen.

Jennie Siljedahls kollektion.För de elva modedesignstudenterna som fick visa upp sina kollektioner har det varit  arbete från dag ett. Parallellt med de vanliga förberedelserna inför den traditionella examensvisningen i Borås, har de lyckats få visningar både på Stockholm Fashion Week (den 16 augusti) och nu i London.
– Vi har varit en bra klass som jobbat intensivt för att marknadsföra Textilhögskolan, säger Sara Andersson, en av vårens avgångsstudenter som tagit ledigt från sitt jobb på Lindex för visningen.

Stort medieuppbåd

Över 200 personer fanns i lokalen och applåderade framtidens modedesigners. Kamerorna smattrade och journalisterna skrev så att pennorna glödde.  När visningen var över var det elva lyckliga studenter som strålade mot sin publik.
– Det var hög aktivitet bakom scenen innan visningen, men vi var hela tiden lugna. Vi har ju gjort det här förr, avslutar Sara Andersson och Jennie Siljedahl, innan de försvinner iväg för att fira dagens fantastiska insats. På bild syns Jennie Siljedahls kollektion Control Me As I Control You.

Bakom scen

Studenternas visning har kunnat genomföras tack vare stipendier från bland annat Sparbanksstiftelsen. 

Text: Therese Rosenblad
Foto: Magnus Andersson