Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2010-09-03 13:43

Hög kreativitet bland nya textilstudenter


Kreativiteten sattes på sin spets för Textilhögskolans nya studenter när de under en dags workshop skulle designa och sy plagg under temat ”skoluniform”. Som avslutning visades kreationerna upp under en modevisning inför deras blivande lärare.

Symaskinerna gick varma under hela workshopenAktiviteten är febril i sysalen någon timme innan lunch. Det är onsdag den 1 september och tredje dagen på Introduktionen som innebär workshop för Textilhögskolans nya studenter. Det klipps, stryks, sys – för hand och för maskin – och några studentgrupper har redan börjat prova plaggen som ska visas upp under kvällen. Grupperna består av en mix av studenter från samtliga utbildningsprogram – allt från textilekonomer till butikschefer och ingenjörer. Alla verkar ta uppgiften på största allvar, även om de flesta ler. Många ser också djupt koncentrerade ut framför ett stycke tyg eller vid en symaskin.  Med inte allt för många timmar kvar innan visningen klipper fortfarande en del grupper till bitarna som ska sys medan andra börjar bli klara vilket innebär en liten tjuvtitt innan visningen. 

Lydia Dahlgren och Lena MelinDusko Sinik, textilekonom får stå modell och även inta catwalken under kvällen med den här gruppens tolkning av en skoluniform. 
- Vi ville göra något som är bekvämt som man kan röra sig i, men som samtidigt ser strikt ut. Det ska vara en väst till, förklarar Lydia Dahlgren, textilekonom och Lena Melin som ska studera textildesign.

 

 

 

 

En modern knalle

En annan grupp har gjort en modern tolkning av en kvinnlig knalle från artonhundratalet. Anna Dolk, textilekonom får stå modell för den färggranna kreationen.

 

 

 

 

 

 

Afrika-inspirerad unisex-kjolGustav Falgren, blivande modedesigner har tillsammans med sin grupp gjort en unisex-kjol.
– Jag känner att det är lite Afrika över den, men jag vet inte vad de andra tycker säger Gustav Falgren, på frågan vad de har inspirerats av.

 

 

 

 

 

Nedan ses ett urval från catwalken av studenternas tolkningar på skoluniform.  

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur en skoluniform kan se ut.

2010-09-03_nya_studenter_modevisning2

Text: Therese Rosenblad 
Foto: Therese Rosenblad och Pia Mouwitz