Huvudmeny

2011-10-20 08:00

Personalens kampvilja håller Saab vid liv


Utan personalens kampvilja och lojalitet hade Saab varit nedlagt för länge sedan. Det säger Jan-Åke Jonsson, före detta vd som ägnat hela sitt yrkesliv åt företaget. Han är en av föreläsarna vid CAV-seminariet 27 oktober om hur man skapar motivation och engagemang i arbetslivet.

Motivation och engagemang i arbetet är något som både medarbetare och ledare eftersträvar. Kanske är det så att våra attityder gentemot arbetet möjligen har betydelse? En annan fråga är om och i så fall hur man som ledare kan skapa engagemang och motivation och inte minst lojalitet. Hur gör man för att uppnå detta? En som vet är Saabs förre vd Jan-Åke Jonsson som lämnade företaget i våras efter att ha ägnat hela sitt yrkesliv, 38 år, åt samma företag - om än på olika positioner och i olika länder. Saabs medarbetare har blivit kända som några av de mest lojala och pålitliga i Sverige. Oavsett hur mycket det blåser, så ställer man upp.

– Saab har en lång tradition av att vara lite speciellt, säger Jan-Åke Jonsson. Det gäller både design, att företaget var tidigt ute med framhjulsdrift, turbomotorer och säkerhetstänkande. Det tror jag förklarar mycket av lojaliteten och engagemanget, att medarbetarna känner sig unika.

Inte förvånad över personalens lojalitiet


Jan-Åke Jonsson är inte förvånad över att så många Saabmedarbetare stannar kvar i företaget trots de mycket turbulenta tiderna den senaste tiden, inte bara sedan Viktor Muller tog över utan även under de sista åren med GM som ägare.

– Om du gillar ditt jobb och har varit där i 15-20 år är det ett stort steg att göra något helt annat, säger han. Saab är också ett ganska litet företag med stora möjligheter för de flesta att kunna påverka. Det måste man ha respekt för.

Jan-Åke Jonsson kommer under CAV-seminariet att utgå från sina egna erfarenheter av att ”leda trupperna” och vilka hörnpelare som är viktiga för att skapa engagemang och lojalitet.

Även sociologen och arbetslivsforskaren Tomas Berglund vid Göteborgs universitet deltar under eftermiddagen. Han har forskat om attityder och motivation i arbetslivet och bland annat kommit fram till att det är skillnad i attityden till - och därmed engagemanget för - arbete i olika länder men också mellan olika grupper. Det han beskriver som en altruistisk attityd till arbetet, att man vill hjälpa andra och göra nytta, är generellt sett mindre vanlig i Sverige än i många andra länder. Den återfinns dock ofta bland kvinnor i offentlig sektor.

Anmäl dig till seminariet senast den 23 oktober.
Tid: Torsdag 27 oktober kl 15-18
Plats: Sal M 204 (biblioteksbyggnaden), Högskolan i Borås

Text: Lena Löfgren