Huvudmeny

2011-03-08 08:00

En lysande superhjälte


När konferensen TEI på Madeira i Portugal utlyste en tävling – att designa en superhjältekostym med tekniska egenskaper – fick modemasterstudenterna Evelyn Lebis och Laura Clausen vid Textilhögskolan en idé. Resultatet blev en strålande vacker klänning – bokstavligt talat. – Vi har designat en klänning som ska se väldigt oskyldig ut men som överraskar med inbyggda effekter, säger Evelyn Lebis.

Tillsammans med elektronikdoktoranderna Javier Ferraria och Ruben Buendia utvecklade de ett koncept där elektronik har integrerats med textil. De har inspirerats av biomimetik och kallar kreationen ”Saturday Light Live”.
– Vi har stickat en textil ledande krets som den "oskyldiga flickan" har i handen. När hon blir attackerad klämmer hon åt den och då skickas signaler till ett program som vi har gjort. Då börjar hela klänningen att lysa väldigt starkt och skrämmer bort den som attackerar, förklarar Javier Ferraria.

Klänningen "Saturday Light Live"Under konferensen – som handlade om bland annat integrerad konst och design – fick de mycket bra feeback från andra deltagare.
– Det var en bra erfarenhet att träffa olika människor med olika bakgrunder, säger Evelyn Lebis.

Även om det inte blev någon vinst så är de nöjda med sitt projekt, som de fick finansierat av Smart Textiles Design Lab.
– Det var väldigt kul att få samarbeta över institutionsgränserna. Det borde vi göra mer, konstaterar Laura Clausen och de andra håller med.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat