Huvudmeny

2011-09-15 08:00

Textilhögskolans mode på världsscenen


Förra året skrevs historia när Textilhögskolans modedesignstudenter för första gången hade visning under London Fashion Week. Nu är det dags igen. Den 17 september visar årets avgångsstudenter i modedesign sina examenskollektioner på Vauxhall Fashion Scout i London.

De har redan genomfört två bejublade visningar; först i Borås i juni och senast under modeveckan i Stockholm. Som sista stopp på turnén väntar nu London.
– Det är så många intressanta examenskollektioner så vi vill visa en stor och viktig publik vad vi skapar på Textilhögskolan. Vi ser det också som en chans att få nya internationella kontakter eftersom många av oss vill få jobb utanför Sverige, säger Josefin Strid, en av avgångsstudenterna.

Nytt för i år är att även masterstudenter i modedesign är med på visningen. Sammanlagt visas 17 kandidatkollektioner och fyra från masterutbildningen.
– Masterkollektionerna har ett starkt koncept med en mjuk framtoning, medan kandidatkollektionerna har ett hårdare uttryck. Framförallt visar vi de tekniska möjligheterna som finns på Textilhögskolan med vävning, tryck och stickning, säger Josefin Strid och fortsätter:

– Ingen examenskollektion är lik den andra och jag tror det är det som gör vår högskola unik.

Dag och tid: 17 september kl. 19:45
Plats: Vauxhall Fashion Scout, Freemasons Hall, 60 Great Queen Street, London Wc2B 5AZ

Ida Klamborns och Elin Engströms kollektioner

Ovan syns plagg från Ida Klamborn respektive Elin Engströms kollektioner när de visade under Stockholm Fashion Week. Ida Klamborn vann den italienska modetävlingen MittelMode i somras och kom tvåa i ytterligare en tävling. Elin Engström blev tilldelad Tekos stipendium i samband med visningen i Borås.  

Text: Therese Rosenblad
Foto: Kristian Löveborg