Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2011-04-06 08:30

EU-parlamentariker vill inspirera till utlandsstudier


På torsdagen anordnade Kvalitetsrådet och Internationella utskottet ett seminarium med temat ”Ökad internationalisering av den svenska högskolan i ett europeiskt perspektiv”. Inbjuden var europaparlamentarikern Cecilia Wikström för en dialog kring de internationella studiernas nya verklighet och hur svenska universitet och högskolor ska bli bättre på internationellt utbyte.

Cecilia Wikström är EU-parlamentariker sedan 2009 och ägnar sig åt lagstifningsfrågor. I riksdagen hemma i Sverige har hon däremot jobbat mycket med kultur- och utbildningsfrågor, frågor som också ligger henne varmt om hjärtat.

Efter att ha ätit lunch med blivande rektor Björn Brorström inledde Cecilia Wikström kvalitetsseminariet i Tornrummet med att berätta om sin vision, det hon kallar ”Den femte friheten inom EU; fri rörlighet för utbildning och kunskap”. Hon målade upp en oroande bild av den svenska studenten som sämst i Europa på att åka utomlands. För dem som väl tar steget blir utmaningen att klara sig med den, enligt Cecilia Wikström, undermåliga kunskapen i moderna språk som svenska ungdomar har.

Vill ändra inställningen
Diskussionen tog snabbt fart på seminariet. Cecilia Wikström är starkt emot de nya avgifterna för utländska studenter och tycker att en mindre symbolisk summa hade varit att föredra. Även det faktum att svenska universitet och högskolor är så dåliga på att skicka iväg både studenter och lärare för utlandserfarenhet diskuterades och skäl som ekonomi, språksvårigheter och saknad av verklig merit i utlandsstudier togs upp.

– Vi ska kavla upp ärmarna och göra något åt det här, menade Cecilia Wikström som vill ändra inställningen hos studenter och lärare och göra en termin utomlands så gott som till en norm under utbildningen.  

Hon betonade även vikten av att de som varit utomlands informerar och inspirerar andra att göra samma sak.

Text och foto: Ida Borenstein