Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Med anledning av rekommendationerna från regeringen har Högskolan i Borås ställt om till undervisning på distans, så långt det är möjligt. Detta gäller till terminsslut den 7 juni. Håll dig uppdaterad.

2011-12-21 17:28

Studentuppsats uppmärksammad


Hallå där Josefin Damm, tidigare student på Textil produktutveckling och entreprenörskapsutbildningen, vars examensarbete ”Silver i luktfriakläder – en stinkande lösning” blev uppmärksammad i medierna förra veckan.

Josefin DammDu skrev din uppsats under våren 2011. Varför får den uppmärksamhet nu?

– Det började med att Kemikalieinspektionen refererade till min uppsats i samband med en rapport  de gjorde om läckage av silver från behandlade textilier och sedan började telefonen ringa.

Hur känns det att medierna intresserar sig för din uppsats?

 – Det är en validering på att jag gjort rätt och kul att något man själv har gjort blir uppmärksammat, Men det roligaste är att ämnet, som är viktigt hur hållbarhetssynpunkt bland annat, får uppmärksamhet. Det känns också bra att få bidra till att utveckla konsumenternas kunskaper om ämnet. Genom nyhetsuppmärksamheten når det ut till så många fler.

Vad handlar din uppsats om?

– Jag har tittat på vad silverjonen har för miljöpåverkan när den hamnar i avloppen samt om det finns några hälsorisker. Det finns plagg som marknadsförs som luktfria och för att de ska bli luktfria tillsätts silversaltlösning i plaggen som motverkar dålig lukt. Leverantörerna hävdar att de här plaggen tvättas mer sällan och med lägre temperaturer så jag har gjort undersökningar om det verkligen stämmer. 300 personer tillfrågades och resultatet visar att de flesta tvättar de här plaggen efter varje träningspass, vilket gör att silver, som är en av våra giftigaste tungmetaller, hamnar i avloppen.

Här kan du läsa hela Josefin Damms uppsats

Fotnot:

Dagens Nyheter och Borås Tidning skrev i respektive tidning den 15 december om Josefin Damms resultat.

Här finns också ett par webbartiklar:

Text: Therese Rosenblad
Foto: Henrik Bengtsson